Eddig 1301 személy vesztette el szlovák állampolgárságát

hirek.sk 2016. február 16., 11:34
POZSONY. Az állampolgárságról szóló törvény létének öt és fél éve alatt, azaz a 2010. július 17. és a 2016. február 15. közti időszakban összesen 1301 személy vesztette el a szlovák állampolgárságát. Közülük legtöbben, azaz 402-en cseh állampolgárságot vették fel, a magyar állampolgárság felvétele miatt 66 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától – derül ki a belügyi tárca statisztikai adataiból.

A szlovák állampolgárságukat elvesztők közül 305 azok száma, akik német, 180 személy osztrák, 120 brit, 66 magyar, 46 amerikai, 31 norvég, 26-26 belga és holland, 17-17 olasz és svájci, 16 ír, 14 kanadai, 7 ausztrál, 6 francia, 5 finn, 3-3 kínai és svéd, 2-2 izlandi, lengyel, orosz és ukrán állampolgárságot vettek fel, 1-1 személy pedig dán, új-zélandi és izraeli állampolgárságot kapott.

Az emberek szlovák állampolgárságukat az első Fico-kormány által elfogadott állampolgársági törvény alapján veszítik el. Az egykori kabinet 2010-ben jogszabállyal reagált arra a magyar törvényre, amely 2011-től a külföldön élő magyarok számára lehetővé teszi a kettős állampolgárság egyszerűbb megszerzését. A jelenlegi törvény szerint a szlovák állampolgárságukat azok veszítik el, akik felvették más állam állampolgárságát.

A szlovák ellentörvény elfogadása óta különféle kísérletek során próbáltak enyhíteni e jogszabályon, ám azok egyike sem volt sikeres. A jelenlegi jogszabállyal az SZK Alkotmánybírósága is foglalkozott, amely nem mondta ki, hogy az alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyi tárca eddig még nem terjesztette be a törvény jelzett módosítását.

A tervezet egyébként nem sokat segítene az állampolgárságuktól saját akaratukon kívül megfosztott felvidéki magyarokon, hiszen a belügyi tárca berkeiből származó hirek szerint az lakhelyhez kötné a kettős állampolgárság megítélését, tehát azoknak jelentene ez megoldást, akik életvitelszerűen a másik országban élnek.

Egy 2015 februárjában hatályba lépett belügyminisztériumi rendelet sajátos, egyéni okok címén lehetőséget biztosít az állampolgárság visszaszolgáltatására, így azok a volt állampolgárok, akik 1993. január elseje után veszítették el állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaadását. Eddig összesen 131 személy élt ezzel a lehetőséggel, ám mindőssze 58-an jártak sikerrel.

A döntéshozatal során figyelembe veszik a szlovák állampolgárság elvesztésének körülményeit, illetőleg az idegen állampolgárság felvételének módját és feltételeit. „Főként azt, hogy az idegen állampolgárság megszerzése idején volt-e az illetőnek az adott államban érvényes, nyilvántartott vagy engedélyezett tartózkodási engedélye” – magyarázza a minisztérium.

A szaktárca megjegyzése szerint ezzel segítséget kívánnak nyújtani a szlovák állampolgárságuktól megfosztottaknak. „Véleményünk szerint a nevezett rendelkezés is jobb attól, minthogy várniuk kellene az állampolgárságról szóló törvény módosításáig, tekintve, hogy jelen pillanatban nem tudjuk megmondani, mikor kerülhet rá sor” – vélekednek a belügyi tárcánál.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS