Dunaszerdahelyen átadták a külhoni magyar felsősök évének módszertani csomagjait

hirek.sk 2014. november 12., 19:43
DUNASZERDAHELY. A "2014 a külhoni magyar felsősök éve" program felvidéki záróeseményeként Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Dunaszerdahelyen átadta a magyar nyelvű oktatás megerősítését szolgáló program módszertani csomagjait.

A "2014 a külhoni magyar felsősök éve" program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az idén megközelítőleg négyezer módszertani csomagot juttat el több száz magyar iskolába Kárpát-medence-szerte.

A Felvidéken másfélszáz intézmény több száz pedagógusa jut ilyen, a külhoni magyar pedagógusszövetségek igényei alapján összeállított - könyveket és egyéb szakmai segédanyagokat tartalmazó - csomaghoz. Ezek közül szimbolikusan egyet adott át Potápi Árpád János a csomagok szétosztását végző Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnökének, Jókai Tibornak a dunaszerdahelyi magyar oktatási nyelvű Építészeti Szakközépiskolában, ahol ezekben a napokban zajlik a "Kincskereső" nevet viselő szakmai előadássorozat.

Beszédében az államtitkár a szülőföldön való magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva annak megtartó erejére. Mint fogalmazott: a külhoni magyar pedagógusok ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar közösségeknek "ne csak múltja, hanem jövője is legyen".

A Felvidéken 263 magyar oktatási nyelvű általános iskola van, ezek közül 150-ben működik felső tagozat is. Ezen intézmények pedagógusainak a következő hetekben juttatja el az SZMPSZ a Nemzetpolitikai Államtitkárság módszertani csomagjait - mondta Jókai Tibor.

A "2014 a külhoni magyar felsősök éve" program, amely a 2012-ben indított "óvodások éve", illetve a tavaly megvalósított "kisiskolások éve" program folytatása, hivatalosan decemberben ér véget. A Nemzetpolitikai Államtitkárság következő célirányos pedagógiai programjának témájáról a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) jövő heti budapesti ülésén születik hivatalos döntés, a jövő évi program központjában várhatóan a szakoktatás áll majd.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS