Denisa Saková a belügyminisztériumi szék legfőbb várományosa

Hírek.sk 2018. április 19., 13:02

Egyre többen beszélnek a Smer-SD háza táján arról, hogy Denisa Saková belügyi államtitkár, Robert Kaliňák korábbi jobbkeze örökölheti a héten távozott Tomáš Drucker belügyminiszteri székét. A SITA hírügynökség úgy tudja, Viktor Stromčeknek, a közlekedésügy korábbi államtitkárának neve is szóba jött, ám ő az ajánlatot visszautasította.

Fotó: TASR

Tomáš Drucker hétfőn jelentette be, hogy távozik a belügyi tárca éléről, arra hivatkozva, hogy nem akarja tovább megosztani a társadalmat Tibor Gašpar rendőrfőkapitány leváltásának kérdésében. Az ügyet végül Peter Pellegrini „rendezte el”: kedden bejelentette, Gašparnak – akit továbbra is remek szakembernek tart – május végével mennie kell.

Arról azonban nem beszélt a miniszterelnök, hogy ki lehet Drucker utódja. A SITA információi szerint az egyik legnagyobb eséllyel Denisa Saková pályázhat a tisztségre – a hírügynökség szerint legalábbis egyre többen beszélnek erről a legnagyobb kormánypártban.

Az, hogy Saková neve egyáltalán felmerült, nem okozhat meglepetést: már közvetlenül Kaliňák távozása után is sokan a következő belügyminiszter legfőbb várományosának tartották. Akkor azonban – kisebb meglepetésre – Drucker lett a befutó.

Saková előtt, akit Kaliňák vitt a belügyminisztériumba, most ismét itt a nagy lehetőség. Esélyeit valószínűsítheti, hogy Sakovát Fico is a Smer egyik üdvöskéjének tartja. A korábbi miniszterelnök tavaly Pellegriniről és Sakováról is úgy beszélt, mint olyan politikusokról, akikkel „nagy dolgokat hajthatunk végre”.

0 HOZZÁSZÓLÁS