Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 18., 16:43

Andrej Danko, a parlament elnöke pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának pontos időpontját. A választásra valószínűleg jövő szerdán (szeptember 25.) vagy csütörtökön (szeptember 26.) kerül sor, 17 órától. A házelnök erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt.

Fotó: TASR

„Beszéltünk a szavazás formájáról is. Megállapodtunk, hogy minden frakció szabad kezet kap. A választás nyilvános lesz. A nyilvánosságot a szavazócédula azonosíthatósága fogja garantálni, vagyis a képviselők nem kártyával szavaznak. Ez ellen Robert Fico sem emelt kifogást. Mindenki kitart a véleménye mellett, én a nyilvános szavazást támogatom” – fejtette ki Danko.

A házelnök szerint nem csak a parlamentre, az elnöki hivatalra is nyomást kellene gyakorolni.

Danko megerősítette, hogy Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerdán igazoltan hiányzott a parlamenti ülésről munkaképtelenség miatt. „Tegnap találkoztunk, elég beteg volt” – mondta a házelnök. Hozzáfűzte: nincs ebben semmi szenzáció. Danko azt is kilátásba helyezte, hogy csütörtökön (szeptember 19.) vagy pénteken (szeptember 20.) összeül a koalíciós tanács.

A miniszterelnök már lezárná ezt az ügyet

Peter Pellegrini kormányfő reméli, a következő szavazás alkalmával megválasztják a képviselők a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet. Ezt a kormány szerdai, hernádcsányi (Čaňa) kihelyezett ülése előtt mondta a miniszterelnök.

Fotó: TASR

„Hiszem, hogy ezúttal lezárul ez a végtelen történet. Fontos, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb teljes létszámmal működjön” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy elegendő számú jelöltet kell Zuzana Čaputová köztársasági elnök elé terjeszteni, hogy kinevezhesse közülük a bírókat, és az Alkotmánybíróság működőképes legyen.

Pellegrini támogatta a Smer-SD-nek azt a döntését, hogy ha a parlament megszavazza, a párt részt vesz a nyilvános voksoláson. A Smer-SD egyébként hosszú ideje a titkos szavazást támogatja. Az SNS és a Most-Híd, a párt koalíciós partnerei már a nyilvános voksolásról beszélnek, bár eredetileg titkosan szavaztak. Az ellenzék kezdettől nyilvános szavazást akar.

Az Alkotmánybíróság elnöke felszólította a képviselőket

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke felszólította a parlamenti képviselőket, hogy az aktuális parlamenti ülésen válasszák meg a szükséges számú alkotmánybíró-jelöltet, és ezáltal biztosítsák az Alkotmánybíróság megfelelő működését.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Az elnök felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság előtt jelenleg csaknem 1400, függőben lévő beadvány van, 30 esetben a plénumnak kellene döntenie. Csaknem ezer ügyet kell még besorolni, vagyis előadó bírót rendelni hozzá. Fiačan figyelmeztetett: az utóbbi időben sérült a felperesek joga ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság ésszerű határidőn belül tárgyalja az ügyüket.

Ivan Fiačan bevallása szerint tiszteletben tartja a képviselők függetlenségét, de úgy véli, fontos, hogy a döntéshozatal előtt megismerjék az Alkotmánybíróság aktuális helyzetét. „Az Alkotmánybíróságon jelenleg csak hét bíró foglal helyet a tizenháromból, vagyis csak két szenátus maradéktalanul működőképes. A hét tagú plénum nem hozhat semmilyen objektív döntést” – figyelmeztetett az elnök.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
Deadlock: wsrep aborted transaction