Danko és Sulík a köztévében

hirek.sk | TASR 2018. november 25., 14:39

Vagy találnak kompromisszumos megoldást Marrákes kapcsán, vagy a kormány saját felelősségére küldi tárgyalni Miroslav Lajčák külügyminisztert. Ha ez utóbbi történik, akkor a miniszterelnök is felelős lesz ezért a döntésért. Ezt Andrej Danko, a parlament elnöke jelentette ki vasárnap, az 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorban.

Fotó: TASR

Az SNS kormányból távozásáról azonban szó sincs Marrákes kapcsán, még úgy sem, hogy az SNS nem támogatja az ENSZ migrációról szóló megállapodását - egészítette ki Danko. Abban Richard Sulíkkal, az SaS elnökével egyetértettek, hogy egyikük sem támogatja Szlovákia részvételét a marrákesi értekezleten. Sulík szerint még ha részt is venne az ország a tanácskozáson, Szlovákia hangját úgysem hallaná meg senki. „A legjobb az lenne, ha Lajčák nem venne részt az értekezleten” - mondta Sulík. Az SaS elnöke szerint Lajčákot most az érte utol, hogy külügyminiszterként az ENSZ-közgyűlés elnöki székében is ült. „Fura lenne, ha a dokumentum egyik alkotójaként most nem venne részt az értekezleten” - egészítette ki Sulík.

Danko szerint sem most kellene hozzászólni az ENSZ-megállapodáshoz, hanem a megalkotása idején kellett volna Szlovákia véleményével kiegészíteni azt. Kiáll amellett, hogy a külügyminiszternek el kell fogadnia a parlament döntését, legyen az bármilyen.

„A mostani, nem a parlament kontra külügyminiszter, hanem a parlament kontra ENSZ-közgyűlés elnöke helyzetről szól” - jegyezte meg Sulík. Richard Sulík arra is figyelmeztet, hogy 16 ország nem fogadja el az ENSZ-megállapodást- nem a harmadik világ országai, hanem politikailag stabil országok.

A vitaműsor résztvevői Danko kisdoktori munkájáról is szót ejtettek. Sulík továbbra is elképzelhetetlennek tartja, hogy egy tisztességes országban valaki a tisztségében maradjon ilyen vádak után. Danko viszont kijelentette, hogy csakis elítélő bírósági végzés esetén hajlandó lemondani - még a doktori munkáját vizsgáló bizottság döntése sem befolyásolja őt. Szavai szerint politikai jövőjéről kizárólag a parlamenti választások során dönthetnek a szavazók.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS