HIRDETÉS

Dag Daniš kommentárja: Bugár Hídja az ócskavastelepre tart

hirek.sk 2017. augusztus 02., 16:46
Bugár pártja az 5 %-os parlamenti küszöb felé süllyed. És valószínűleg még inkább hanyatlani fog, Žitòanská miniszter asszony ugyanis távozását fontolgatja – fogalmaz az Aktuality.sk portálon közzétett kommentárjában Dag Daniš.

Bugár pártjának hanyatlása (a Polis szerint 5,5 %-os a támogatottsága) teljesen megérdemelt. Nemcsak azért, mert példásan támogatja Fico kormányát. A kritika bármilyen jele nélkül. A Most-Híd problémája mélyebb. Elveszítette az értelmét. Pontosabban megfogalmazva: elveszítette az értelmét, amely soha nem volt neki. Csak megjátszotta azt – írja kommentárjában Dag Daniš.

A publicista rámutat: a Most-Híd valójában nem a magyarok és szlovákok nagy, egy pártban megtestesülő szövetségeként jött létre. Ez csak trükk volt. Truccból jött létre. Mert a Magyar Koalíció Pártja meg merte tenni – csak képzeljék el ezt a szemtelenséget –, hogy nem választotta meg Bugárt a párt elnökének (2007) – jegyzi meg Dag Daniš.

Hozzátette: Bugár saját kisebbségi pártot alapított (szimbolikusan néhány szlovák taggal díszítve), amelynek félre kellett volna állítania a Magyar Koalíció Pártját. Ez azonban nem sikerült. Az MKP ott maradt az önkormányzatokban. És a parlamenti választásokon rendszeresen elvette Bugár pártjától a szavazók 4 %-át.

Ez a 2016-os választásokon is beigazolódott, amikor Bugár eléggé rosszul járt. Az MKP pedig kis híján bejutott a parlamentbe – fűzi hozzá a kommentárban.

Most-Híd–MKP egyezség? Még nem

Dag Daniš véleménye szerint Bugár Béla már tavaly megértette, hogy veszít. A változatosság kedvéért más nagy szövetséget javasolt: a magyar kisebbség szövetségét. Az MKP vezetőinek politikai egyezséget kínált, amely a választások előtt a magyar pártok választási koalíciójához vezetett volna.

Vagyis Bugár már 2016 márciusában hajlandó lett volna a párt ún. szlovák szárnyát feláldozni (Žitòanská, Šebej és társaságuk), és úgy döntött, visszatér a kisebbségi koalíció modelljéhez. De az Orbán által támogatott MKP elutasította az üzletet. Úgy döntött, az „áruló” Bugár főjön a saját levében – írja Dag Daniš hozzátéve: a harc folytatódik, és Bugár egyre közelebb kerül ahhoz a pillanathoz, hogy pártja támogatottsága 5 % alá süllyed. Ezzel szemben a Magyar Közösség Pártja lassan növekszik.

Bugár „árulása” tulajdonképpen kétszeres, sőt háromszoros – jegyzi meg a publicista. Először elárulta saját pártját, a Magyar Koalíció Pártját, és megalapította a Most-Híd pártot – szlovák politikusokkal együtt. Tavaly, hogy változtasson, úgy döntött, őket csapja be, és meg akarta újítani a szövetséget az MKP-val. És közben, a választások után aláírta a villámgyors koalíciós szerződést Ficóval – fejti ki.

Az utolsó döntésén – a Ficóval kötött szövetségen és a kormányon belüli üzleteléseken – kívül nem sikerül neki semmi. A Most-Híd stagnál. Az MKP-ra vár. És lassan kiszárad – fogalmaz Dag Daniš.

Nem Bugár diktálja majd a feltételeket

A publicista úgy látja, Bugár előtt válójában már csak két lehetőség van. Vagy kiéhezteti őt a Magyar Közösség Pártja, és a politikai színtér szélére tolja, vagy végül mégis megegyeznek, de nem Bugár lesz az, aki diktálni fogja a feltételeket. Õ már csak feljegyzi magának azokat… – fűzi hozzá Daniš.

Véleménye szerint ez az egyik fő oka annak, hogy Žitòanská miniszter asszony feltűnés nélkül csomagol. És eljátssza a „szakmai együttműködést” Beblavýval (ő azonban megtartja a távolságot az ambiciózus miniszter irányában).

Bugárnak és Žitòanskának hasonló prioritásai vannak a Most-Hídban: búcsút inteni egymásnak, majd egy harmadik ember hátán megmenekülni. Ez azonban egyiküknek sem sikerül – mutat rá a publicista.

Csoda, hogy ilyen felállás mellett valaki hisz a Most-Hídnak. Bugár pártjának éppen 5,5 %-kal magasabbak a preferenciái, mint lenniük kellene – zárja írását Dag Daniš.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS