Csalódott a Nemzeti Emlékezet Intézete

hirek.sk 2015. december 04., 08:34
POZSONY. Ondrej Krajòák, a Nemzeti Emlékezet Intézete igazgatótanácsának elnöke sajnálattal vette tudomásul a hírt, hogy a parlament elutasította az antikommunista ellenállásról szóló törvény módosítását. Állásfoglalásukban csalódottságuknak adtak hangot, ugyanis a parlament döntésével megfosztotta a volt politikai foglyokat a szimbolikus jóvátétel lehetőségétől.

A Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) állásfoglalásában rámutatott: a törvénymódosító javaslat célja, hogy 26 évvel a bársonyos forradalom után végre felszámolják demokratikus társadalmunkban az igazságtalanságot és tisztességtelenséget, de a képviselők többsége elutasította az indítványt. Lehetetlen, hogy akik saját polgártársaik emberi jogait semmibe vették, elnyomták, üldözték és kínozták őket, „szolgálataikért“ ma is magas szolgálati nyugdíjat kapjanak – jelentették ki. Úgy vélik, nem lehet, hogy akik akkor alacsony nyugdíjat kaptak és szenvedtek, szenvedjenek ma is.

Az intézmény hangsúlyozta, feladata, hogy megőrizze a nemzet élő emlékezetét az elnyomás éveiről, az igazságtalanság láttán nem hallgathatnak, s nem is fognak hallgatni. A törvényjavaslat elutasításában egyrészt a kommunista rendszer áldozatai szimbolikus jóvátételének elutasítását, másrészt pedig a volt kommunista titkosszolgálat (ŠtB) tagjainak védelmét, a kommunista rendszer elhunyt vagy még élő áldozatai emlékének lábbal tiprását látják. Véleményük szerint e lépés a nemzet éretlenségét tükrözi, arra törekszik, hogy a társadalom emlékezetéből kitörölje az elnyomás éveit, hatalmi arrogancia, mely nem tűri az igazságot.

A kommunista múlt elutasítását az intézet szerint a volt titkosrendőrök nyugdíjának 50 százalékos megadóztatása – mint ahogy azt a keleti blokk néhány országában tették – és a volt politikai foglyoknak, feleségeiknek, férjeiknek, özvegyeiknek 1000 euró egyszeri segély megítélése jelentené. Az indítvány elfogadásával a Szlovák Köztársaság utolsóként csatlakozna azokhoz az országokhoz, akik leszámoltak antidemokratikus múltjukkal, ami egyúttal a bűnös kommunista rendszer és a vele együttműködők elutasításának megnyilvánulása lenne.

A Nemzeti Emlékezet Intézete állásfoglalása szerint az indítvány elutasítása azt jelenti, a képviselők többségét valószínűleg nem zavarja a kommunista múlt, ahogy a bűnszövetkezetek, mint például az ŠtB sem, illetve nem tartják problémának a volt rendszerrel összefonódott személyek érdekeinek védelmét.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS