Csaknem másfél millió eurót kap a Nagyrőcei járás

Virsinszky Tamás 2019. február 13., 13:38

Folytatja a legkevésbé fejlett járásokban tartott kihelyezett ülések sorát a kormány, amely ezúttal Besztercebánya megye két déli járásában ülésezik. A keddi kormányhatározat értelmében a Nagyrőcei járás 1,43 millió eurós támogatást kap, míg szerdán csaknem hasonló összegű támogatást fogadhatnak el a Rimaszombati járás számára.

Fotó: Sobotnik.sk

Keddi nagyrőcei ülésén a kormány a 2016 szeptemberében a leszakadó régiók felzárkóztatására meghirdetett akcióterv teljesítését értékelte, valamint egy újabb pénzcsomagot is jóváhagyott a további fejlesztésekre.

Az eredeti elképzelések szerint mintegy egymillió eurót különítettek el a Nagyrőcei járás számára, ám a kihelyezett ülés során ezt az összeget csaknem felével (430 ezer euróval) megemelték. A legnagyobb részét a járási székhely kapja, ahol 200 ezer eurót az utak és járdák felújítására fordíthatnak. A kormány által elfogadott plusz pénz is Nagyrőcén köt ki, amelyből 400 ezret a helyi kórház felújítására és orvosi felszerelések beszerzésére adnak, a maradék 30 ezret pedig az Első szlovák gimnázium múzeuma kapja meg.

Tornalján a városüzemeltetési vállalat számára 100 ezer eurót hagytak jóvá új eszközök, főként hóeltakarításra, a járdák és utak karbantartására használt gépek vásárlására. A licei kastély rendbetételére 90 ezer eurót, a jolsvai Coburg-kastély felújítására 40 ezer eurót, míg a vizesréti óvoda felújítására 65 ezer eurót különítettek el. A kormány ígéretei szerint az összeget március végéig átutalják az érintett felek, valamint az önkormányzatok számlájára.

A Nagyrőcei járás viszonylag sikeresnek mondható, mert a tervezett 23 millió euró helyett, már 32 milliót lehívott az uniós pénzforrásokból, ezen kívül az állami regionális hozzájárulások (3,8 millió euró) felét is kihasználta

– mutatott rá Richard Raši, a beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes, aki példaértékűnek tartja a járás teljesítményét.

A kormány képviselői hangsúlyozták, hogy jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség is, mégpedig 32,5 százalékról a jelenlegi 13,71 százalékra. Állításuk szerint 1567 új munkahely jött létre a járásban,

s öt év alatt 5100-ról 1700-ra csökkent a tartósan munkanélküliek száma.

Azt, hogy ezek az adatokat mire alapozzák, azonban nem részletezték.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón csak az állami hírügynökség (TASR) munkatársa tehetett fel kérdést Peter Pellegrini kormányfőnek, az is az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazásra vonatkozott.

Szerdán a rimaszombati járásbeli Feleden tart kihelyezett ülést a kormány, ahol várhatóan újabb egy millió eurónak az elosztásáról döntenek majd. A részletekről portálunkon is beszámolunk. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS