Csak az mehetne óvodába, aki megkapta a védőoltásokat

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 13., 12:17

Csütörtökön második olvasatba került az a törvényjavaslat, melynek értelmében csak azokat a gyerekeket vennék fel az óvodákba, akik megkapták az oltási naptárnak és az életkoruknak megfelelő kötelező oltásokat.

Fotó: TASR

A törvényt az Egészségügyi Minisztérium terjesztette elő. Kivételt képeznének azok a gyerekek, akik esetében a kezelőorvos igazolná, hogy immunisak a fertőzésekkel szemben, vagy tartós ellenjavallatok miatt nem olthatók be.

A törvényjavaslat szerint azok a gyermekek, akik nem kapják meg a védőoltásokat, nagyobb eséllyel hurcolják be és terjesztik el a fertőzéseket közösségi létesítményekben.

A nem beoltott gyerek fertőzésforrás lehet más gyerekek számára, akik ellenjavallatok miatt nincsenek beoltva, vagy a szervezetük nem tud védekezni a fertőzések ellen. Ezért döntött a tárca a törvénymódosítás mellett.

Tekintettel arra, hogy az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnak sürgős járványellenes intézkedéseket kell hoznia, ha ragályos betegség üti fel a fejét egy közösségben, az egészségügyi tárca bevezetné a gyermekek és fiatalok számára fenntartott intézményeket üzemeltető természetes személyek (vállalkozók) vagy jogi személyek esetében a járványellenes intézkedésekhez szükséges személyes adatok vezetésének kötelességét is.

A módosítási javaslat értelmében a továbbiakban nem minősülne szabálysértésnek a kötelező oltások megtagadása.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS