Bugár szerint a kormánynak nem sikerült visszaszereznie az emberek bizalmát

hirek.sk | TASR 2018. december 28., 12:55

Bugár Béla, a koalíciós Most-Híd elnöke szerint a kormánynak nem sikerült visszaszereznie az emberek bizalmát, aminek a koalíciós partnerek viselkedése lehet az egyik oka. Mindezt a TASR kérdésére felelve árulta el.

Fotó: TASR

Azt is hozzátette, hogy sokan ijesztgetik az embereket. „Sajnos a koalíciós partnerek is ezt csinálják, például a migrációs paktummal kapcsolatban. Mi nem ijesztgetünk, mi szerettük volna, ha valaki ott lett volna Marrákesben, hogy közölje a fenntartásainkat. Mire jó, ha becsukjuk a szemünket a probléma előtt?” – mondta Bugár.

Bugár szerint a koalíció nagyon eltérő tagokból áll.

„A Smer és az SNS a közhangulatot használja ki a célja elérése érdekében, ami nagy probléma. Mi, politikusok, nagy felelősséggel tartozunk az embereknek, az üzenetünk alakítja a közvéleményt. Egyes pártok látják, hogy valamilyen módon kötődünk Oroszországhoz, ezért azt hangoztatják, hogy az EU és Oroszország között kell állnunk, ez azonban lehetetlen. Látjuk, hogy mi történik Ukrajnában. A politikusoknak az a feladatuk, hogy elmagyarázzák az embereknek, ami történik, és nem az, hogy megijesszék őket vagy hogy kihasználják a félelmüket és a hiányos ismereteiket” – figyelmeztet Bugár.

Bugár szerint az embereket fel kell világosítani a migrációról is.

„Ha azt látjuk, hogy az emberek félnek a migrációtól, akkor el kell nekik magyarázni, hogy nincs okuk félni, hiszen ilyen esetekre is vannak szabályaink, elutasíthatjuk például a gazdasági bevándorlókat. A politikusok hibája, hogy nem magyarázzák meg az embereknek, és nem biztosítják őket arról, hogy nem kell félniük“ – hangsúlyozta.

A koalíciós felek különbözősége Bugár szerint azonban nem ok arra, hogy felbontsák a kormányt. „Minden koalícióban vannak viták, ez a koalíció azonban sokkal több mindent ért el, mint az előzőek. Úgy érzem, hogy most hallgatnak ránk, nem értem, miért kellene a nézetkülönbségek miatt feloszlatni a kormányt” – tette hozzá.

Bugár szerint az emberek többsége Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása után is azt várta, hogy feloszlatják a kormányt. „Mi, akik felelősségteljesebben tekintünk a dolgokra, nyomozást és eredményeket követeltünk. Már megvannak az első eredmények, és azt látom, hogy ez folytatódni fog. Közel járunk a gyilkosság megrendelőjéhez, ami számomra kiemelten fontos. Az is lényeges, hogy megváltozott a kormány. Pellegrini fellépése más, mint Ficoé volt, mind az ellenzékkel, mind a koalíciós partnerekkel szemben. Nem olyan támadó, de határozottan tud véleményt formálni” – mondta.

Bugár nemcsak a kettős gyilkosság, hanem más ügyek kezelését is pozitívan értékelte.

Szerinte ehhez nagyban hozzájárult a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány leváltása, Robert Kaliňák helyébe Denisa Saková lépett, Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt pedig Milan Lučanský váltotta fel.

Bugár hangsúlyozta, hogy a pártjának a közvélemény segítségével sikerült változtatást elérnie a két legfontosabb poszton – a kormányfőén és a belügyminiszterén.

„A közvélemény is nyomást gyakorolt a parlamentre, ami szintén a segítségünkre volt. Már a választási időszak elején is szerettünk volna változásokat, de akkor az utca hangja még nem volt olyan erős, ezért nem jártunk sikerrel. Most azonban azt is sikerült elérnünk, hogy Trošková és Jasaň távozzon. Ezt a mai napig a szemünkre vetik, én azonban azt gondolom, hogy onnantól kezdve, hogy felmerül a gyanú, a dolgok nem működnek tovább” – zárta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS