Bugár Béla sasszéi

hirek.sk | TASR 2018. december 23., 14:56

A Most-Híd elnöke, Bugár Béla a TA3 hírtévé A politikában című vasárnapi vitaműsorában elárulta, hogy a jövő évi államfőválasztáson szeretne bekerülni a második fordulóba. Ezt az elképzelését csakis nagyon súlyos körülmények változtathatnák meg, de ezek közé nem sorolható Miroslav Lajčák külügyminiszter esetleges indulása.

Bugár Béla Fotó: TASR
Arra kérdésre, hogy ki lehetne a vegyespárt elnöke, amennyiben őt államfővé választanák, nevet nem említve csak annyit mondott, hogy olyan valaki lesz, akit az ország polgárai ismernek. Az elnökválasztásig azonban nem távozik a párt éléről.

A Ján Kuciak és barátnője meggyilkolását követő tiltakozásokról úgy vélte, hogy azokra a társadalomnak szüksége volt. A szervezőket megdicsérte, hogy a nagygyűlésekre nem hívtak politikusokat. Szerinte a közvélemény és számos ellenzéki politikus is felismerte, hogy nem szerencsés az emberekről még az előtt ítéletet mondani, hogy bármit is tettek. A jelenlegi miniszterelnök kapcsán kifejtette, hogy Peter Pellegrini sokkal kompromisszumkészebb, mint elődje Robert Fico, aki tapasztaltabb politikusnak számít, de kissé komplikálja a dolgot, hogy a legerősebb kormánypárt miniszterelnöke és vezetője nem ugyanaz a személy.

A koalíciót alkotó pártok együttműködésében nem lát lényeges problémákat. A Smer-SD-től eltérően a Most-Híd másként vélekedik a nyugdíjak maximalizálásáról, de ettől még nem dől össze a kabinet. Az ENSZ migránscsomagjának megítélésében kialakult nézeteltérés a külügyi bizottság elnöke, Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) és a nemzeti párt között nem olyan veszélyes, hogy kormányválsághoz vezessen.

Egyelőre nem tudtak megállapodni abban, hogy a parlament nyilatkozatban támogassa Magyarországot és Lengyelországot az EU-val folytatott vitájában. Bugár úgy látja, hogy az EU-nak addig kell tárgyalnia, amíg lehetséges. Lengyelország az EU nyomására bizonyos dolgokat már megváltoztatott.

„Arról lehet beszélni, milyen módon oldjuk meg ezeket az ellentéteket, de konkrét EU-ellenes nyilatkozatokat tenni bizonyos országok támogatása céljából nem lenne helyese. Az EU-ba belépett országok kötelezték magukat bizonyos szabályok betartására is" - üzente a vegyespárt elnöke.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS