Bugár Béla és Veronika Remišová vitáztak

hirek.sk | TASR 2019. május 12., 16:20

Több témában is más véleményen voltak a Markíza televízió Testre mért kérdések című politikai vitaműsorában Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és Veronika Remišová, az OĽaNO képviselői klubjának vezetője. Máshogy látják Andrej Kiska külföldi megnyilvánulásait, ahogy Danko oroszországi szerepléséről is más a véleményük.

Fotó: TASR

Bugár Béla rosszallását fejezte ki Andrej Kiska köztársasági elnök Szlovákiát érintő kritikáiról. „Még ha igaza is van, a köztársasági elnöknek az a dolga, hogy megvédje az országot külföldön. De ő nem ezt teszi” - mondta. Remišová szerint a köztársasági elnöknek joga van igazat mondani.

Szlovákia rossz hírnevét ugyanis a jelenlegi kormánykoalíció ténykedései alapozzák meg

- tette hozzá.

Az ellenzéki politikus arról nem nyilatkozott, hogy valóban belép-e Andrej Kiska leendő pártjába. „Nem hoztam semmilyen döntést, majd ha döntök bármiről is, azt meg fogják tudni” - válaszolt a belépést firtató kérdésre. Azt azonban elutasította, hogy az OĽaNO-n belül kérdéses lenne a külpolitikai nézőpont. Ugyan vannak véleménykülönbségek Igor Matovič és közte, de a külpolitikát érintő kérdésekben azonos a véleményük.

A külpolitikai gondolkodás iránya a kormánykoalíción belül is egységes a Most-Híd elnöke szerint.

Szerinte azzal nincs gond, ha az egyik közjogi méltóság szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal, ha az nincs befolyással az ország külpolitikai irányultságára. Ezzel az elgondolással Remišová nem értett egyet. „Egy országnak nem tesz jót, ha a közjogi méltóságok mást mondanak, néha akár ellenkező dolgokat” - jelentette ki.

Az OĽaNO-s politikusnak nem tetszik az sem, hogy Andrej Danko részt vett az oroszországi május 9-ei katonai parádén. Az igaz, hogy régebben a világ politikusai is részt vettek ezeken az ünnepségeken, de azóta Oroszország megtámadta Grúziát és Ukrajnát. „Jelen pillanatban nem szerencsés, ha egy olyan ország katonai felvonulásán vesz részt egy ilyen magasrangú politikusunk, amely ilyen háborúkat folytat, és törékennyé teszi a régió stabilitását” - emelte ki Remišová. Szerinte a felszabadítás során elesett szovjet katonák emlékét máshogy is meg lehetett volna tisztelni.

Bugár Béla másként ítélte meg a parlament elnöke látogatását és egyes oroszországi találkozóit. „Néhány konkrét találkozójával nem vagyunk megelégedve, mert tudjuk, hogy az egyik személy tiltólistán van. Voltak olyan kijelentések is, hogy az illető meglátogatja Szlovákiát, de ide nem jöhet” - mondta el Bugár annak kapcsán, hogy Andrej Danko találkozott az orosz Állami Duma elnökével, Vjacseszlav Volodinnal.

A Most-Híd elnöke azt is elmondta, hogy hajlandó lenne lemondani pártelnöki posztjáról, amennyiben azt a párt érdekei úgy kívánnák. „De nem az MKP-val való egyesülés miatt” - tette hozzá.

Szavai szerint szeretne együttműködni az MKP-val, de ez nem lehetséges.

Remišovának arról is van elképzelése, hogy a magyar kisebbség politikailag hogy tudna a továbbiakban megerősödni. Szerinte egyesülnie kellene a magyar érdekképviseletnek, ideális az lenne, ha más kisebbségek érdekképviseletével is együtt dolgoznának.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS