Brocka: ha Pollák romaügyi kormánybiztos lesz, ne legyen képviselő

hirek.sk 2012. augusztus 09., 19:10
POZSONY. Július Brocka úgy véli, ha Peter Pollák romaügyi kormánybiztos lesz, le kell mondania képviselői mandátumáról. Igor Matoviè, az O¼aNO elnöke védelmébe vette képviselőtársát.

Ha Peter Pollák, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) képviselője  a romaügyi kisebbségi kormánybiztosi tisztségére pályázik, át kellene adnia képviselői helyét  másnak - állította ma Július Brocka, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke a parlamentben. A konzervatív honatya úgy véli, két pozícióban nem lehet egyformán jól teljesíteni. "A roma kérdés annyira komplikált, annyira komoly, hogy úgy vélem, ezzel száz százalékban kell az embernek foglalkoznia" - magyarázta. Pollák korábban jelezte: ha elfogadja az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) által felkínált tisztséget, továbbra is parlamenti képviselő marad.

"Olyan ember, aki 22 éve nem csinál semmit a parlamentben, bírálja azt a személyt, aki végre megpróbál tenni valamit" - védelmezte képviselőtársát Igor Matoviè, az O¼aNO elnöke. Az Egyszerű Emberek vezetője nem titkolta dühét.

Brocka kritikáját maga Pollák sem értette. Rámutatott: már a parlamenti választások idején is a roma témával kereste az emberek támogatását, ezért akar most ezzel a témával foglalkozni. "Biztosíthatom, ha el is fogadom a megbízást, a fizetést nem fogadom el. Csak egy fizetésem lesz, ellentétben a kollégájával, aki az előző időszakban a főpolgármesteri és a képviselői fizetést is elfogadta" - jegyezte meg Andrej Ïurkovský volt pozsonyi főpolgármesterre utalva.

Brocka nem fogadta el a a választ. Továbbra is úgy gondolja, hogy az  O¼aNO képviselőjének nem kellene egyidejűleg két tisztséget betöltenie. Véleménye szerint akár  összeférhetetlenség is kialakulhatna, ha Pollák kormánybiztosként venne részt a törvényhozás munkájában.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS