Börtön fenyegeti azt a szlovákiai férfit, aki részt vett az ukrajnai harcokban

hirek.sk | TASR 2018. november 12., 15:49

Megvan az első szlovák állampolgár, aki a gyanú szerint egy szervezett fegyveres csoport tagjaként részt vett a csoport által folytatott harcokban Ukrajnában. A gyanúsított Mário R.-t, ha beigazolódik a gyanú, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. A rendőrség hétfőn adott tájékoztatást a közösségi hálón.

„Mário R. a gyanú szerint 2015 júliusától egészen mostanáig részt vett az oroszbarát szakadárok által létrehozott fegyveres csapatok harci tevékenységében a donyecki térségben, Donbasz régióban" – nyilatkozta a rendőrség.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nemzeti terrorellenes egységének nyomozója eljárást indított Mário R. ellen külföldi országban történő szervezett fegyveres harcokban való részvétel ügyében.

Ez az első eset, hogy egy olyan szlovák állampolgár ellen indul eljárás, aki az ukrán háborús konfliktus harcaiban az ukrán hadsereggel szemben aktívan részt vett egy szervezett fegyveres csoport tagjaként

- tette hozzá a rendőrség.

A vizsgálatot a Főügyészség (GP) kezdte meg, majd az összes információ átvizsgálása után tavaly januárban továbbította az ügyet a NAKA nyomozóinak – tájékoztatott Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

„A Főügyészség ügyésze továbbította a dokumentumot a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek, hogy vizsgálják ki, megalapozott-e a külföldi országban történő szervezett fegyveres harcokban való részvétel gyanúja" – mondta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS