HIRDETÉS

Bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt Christophe Deloire

hirek.sk 2018. március 03., 12:29
POZSONY. Saját bevallása szerint kétszer is az újságíró társadalomtól való bocsánatkérésre szólította fel pénteki találkozójuk alkalmával Robert Fico miniszterelnököt Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül (JSF) igazgatója, amiért korábban becsmérlően nyilatkozott róluk, de a kormányfő mindezt elutasította.

„Úgy tűnik, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök elutasítja az újságíróktól való bocsánatkérésre való felszólításomat. A többi résztvevő megerősítheti, hogy ezt kétszer is megtettem a találkozó során, mégpedig úgy, hogy az világos legyen. Örülnék, ha nem igyekezne szembemenni az igazsággal“ – írta Twitter üzenetében Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül (JSF) igazgatója.

A Denník N napilapnak Deloir a Twitteren tett bejegyzését Flutura Kusari, a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának (ECPMF) képviselője is megerősítette.

Fico pénteken a külföldi újságíró szervezetek képviselőivel találkozott, mely találkozót Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és mennyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben tartottak. Elmondása szerint a párbeszéd konstruktív volt, ugyanakkor „sajnálja, hogy a találkozó tartalmi részét félremagyarázták”. Amint arról pénteken sajtóosztálya tájékoztatott, „a találkozón nem hangzott el az újságíróktól történő bocsánatkérésre való felszólítás a múltban nekik címzett kijelentések okán. A találkozó az illetékes szervek a tragédia feltárását célzó lépéseit érintő tájékoztatással állt összefüggésben. A kormányfő egyúttal a tettesek közös felderítésében való bárminemű segítségnyújtásra kérte az újságíró szervezeteket”.

A nemzetközi szervezetek képviselői, köztük a Riporterek Határok Nélkül vezérigazgatója, Christopher Deloire, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője, Harlem Désir és a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának képviselője, Flutura Kusari pénteken Robert Fico miniszterelnökkel és Robert Kaliòák belügyminiszterrel találkoztak a kormányhivatalban. A kormányfő és a belügyminiszter minden a kettős gyilkosság ügyének felderítése érdekében a kormány által eddig tett lépésről tájékoztatta őket. Kaliòák közölte, hogy a rendőrség az ügy felgöngyölítése érdekében külföldi szakértőkkel is együttműködik.

Deloire este a pozsonyi „Nem akarjuk vissza a ’90-eseket” (Nechceme spä 90-te) megmozduláson is felszólalt. Elmondta, „Ma (pénteken, a szerk.) mindannyian szlovákiai újságírók vagyunk“ és Pozsony a sajtószabadság fővárosa. Hozzátette, hogy Európa változatlanul a sajtószabadságra legalkalmasabb földrész marad, a világnak szüksége van Európára, Európának pedig szüksége van Szlovákiára.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS