Blahová lemondott az SaS frakcióvezetői posztjáról, Kiššová is kilép a pártból

hirek.sk | TASR 2019. október 08., 13:02

Natália Blahová parlamenti képviselő lemondott az SaS frakcióvezetői posztjáról. Erről kedd reggel tájékoztatta levélben a parlament elnökét. Az információt maga Blahová erősítette meg a TASR hírügynökségnek. A pártból kilép Jana Kiššová parlamenti képviselő is.

Natália Blahová és Jana Kiššová Fotó: TASR

Blahová azzal indokolta a döntését, hogy a frakció és a párt is „szétzilálódott”, ezért úgy gondolja, hogy a képviselőknek másik frakcióelnököt kell választaniuk.
Richard Sulík, az SaS elnöke tudomásul vette a döntést.

Ez egy logikus lépés, amely a képviselőnő pártból való kizárásával függ össze. Az új frakcióelnököt a képviselők a szerdai frakcióülésen választják meg”

– közölte a pártelnök.

Blahovát a szombati (október 5.) jelölő kongresszuson zárták ki az SaS-ből. Kedden Jana Kiššová, az SaS alelnöke is bejelentette távozását a pártból.

A mai SaS már nem az a párt, amelybe tíz évvel ezelőtt, ideálokkal telve beléptem. Számomra már elviselhetetlen itt a légkör, és nem akarok tovább fuldokolni. Feszültséggel teli időszakon vagyunk túl, jellemek törtek meg, nehéz döntések születtek és régi barátságok estek szét”

– fogalmazott Kiššová. A politikai jövőjéről nem árult el konkrétumokat, csak annyit mondott, hogy nem az elhamarkodott döntések embere.

Sulík korábban Kiššovának ajánlotta fel a harmadik helyet a párt 2020-as parlamenti választásokra állított jelöltlistáján. Kiššová és Blahová is tagjai voltak az SaS Demokratikus magjának.

Sulík értékelte, hogy Kiššová megszívlelte a felszólítást a pártból való távozásra, és hozzátette, sajnálja a történteket.

Sajnos a Demokratikus mag nevű csoportosulás mindent elkövetett annak érdekében, hogy ez így végződjön. Több megegyezési javaslatot is elvetettek, sőt a kommunikációt is visszautasították”

– közölte a liberálisok vezetője. Hozzátette: Kiššová akkor is indulhat a listán, ha nem tagja a pártnak.

Kedden Jozef Rajtár is lemondott az SaS-frakció alelnöki posztjáról, a pártból azonban egyelőre nem lép ki. A politikai jövőjéről a napokban fog bővebben nyilatkozni.
0 HOZZÁSZÓLÁS