Biztonságosabb fővárost szeretne az új pozsonyi rendőrfőnök

Radi Anita 2019. március 11., 16:36

Matúš Vallo, a főváros új polgármesterének egyik fontos célkitűzése volt biztonságosabb várossá tenni Pozsonyt. Ez okból javasolta, hogy Pozsonyi Városi Rendőrség rendőrfőnöki székébe Marek Gajdoš, a Gorilla‑ügyet vizsgáló nyomozócsoport volt vezetője kerüljön. Gajdoš a Bratislavské noviny-nak adott interjúban beszélt arról, hogy nagy hiány van a városi rendőrökből, szó esett a rendőri fizetésekről, illetve a főváros biztonságosabbá tételéről.

Fotó: TASR/Bratislavské noviny

A létszámhiány jelenleg a Pozsonyi Városi Rendőrség legnagyobb problémája – mondta el Marek Gajdoš, a fővárosi rendőrség új rendőrfőnöke. Negatív tényezőnek számít továbbá a rendőrök magas átlagéletkora is. Jelenleg a Pozsonyi Városi Rendőrség 255 taggal rendelkezik, ebből egy rendőrre körülbelül 1600 lakos jut, miközben az optimális állapot 1000 lakos lenne. A rendőrök száma feltehetőleg a jelenlegi helyzethez képest növekedni fog, a hosszú távú tervek között szerepel elérni az 500 tagot – ismertette az interjúban Gajdoš.

Csak kerékbilincseket szerelnek fel

A városi rendőröknek sokszor szemükre vetik, hogy többnyire csak kerékbilincsek felszerelésével foglalkoznak, miközben több más probléma is van a fővárosban. Gajdoš elismerte, hogy a statisztikák szerint is a legtöbb szabálysértés éppen a szabálytalanul parkoló autókkal kapcsolatos, ez azonban nem azt jelenti, hogy más, törvényből adódó rendőri feladatokat nem kell teljesíteni. Az új rendőrfőnök célja növelni a közrend- illetve tulajdon elleni szabálysértések tisztázását.

Ezen a téren nagy segítséget nyújthatna az ún. objektív felelősség elvének bevezetése, és annak az önkormányzati rendőrség általi alkalmazása a statikus közlekedés területén történő szabálysértések esetében. Ezáltal nem lenne szükség a kerékbilincsek használatára. A szabálysértések tisztázásának száma eleinte rendkívül megnövekedne, azonban később fokozatosan csökkenne, ezzel pedig felszabadulna a hely más, törvényből adódó rendőri feladatok teljesítésére – mondta el Gajdoš.

Plusz egymillió euró a rendőröknek

A pozsonyi rendőrség költségvetése több mint egymillió euróval bővül ebben az évben. A megnövekedett költségvetés része a rendőrök fizetésemelésére lesz felhasználva, a maradékot Gajdoš a rendőrség új tagjainak fizetéseibe fektetné be.  

Jelenleg a rendőrségnél továbbra is bruttó 773 euró a kezdő fizetés, ehhez társul a lakhatási támogatás és további kisebb előnyök. Gajdoš szerint ezek a bérfeltételek nem eléggé motiválók az álláskeresők számára, leginkább ami Pozsony környékét illeti. Ha megnézzük az állami rendőrséget, s az ott tapasztalható feltételeket, láthatjuk, hogy nem nagyon különböznek ettől. Ennek pedig természetes következménye, hogy ott sem nagy az érdeklődés – magyarázta Gajdoš, majd hozzáfűzte, annak idején, amikor tizenkilenc éve a pozsonyi rendőség tagja lett, még nem voltak létszám gondok.  

Problémás városrészek

Több olyan városrész is van Pozsonyban (pl. Vereknye, Pozsonybeszterce), amelyek saját „kirendeltséget” szeretnének létesíteni, hogy probléma esetén ne kelljen rendőrökért könyörögniük a parancsnokságon. Gajdoš elmondta, a jelenlegi jogszabályok értelmében Pozsony városrésze nem létesíthet önkormányzati rendőrséget. A rendőrfőnök szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a Pozsonyi Városi Rendőrség intézménye új tagokkal bővülne, ami viszont elsősorban a bérfeltételektől függ.   

Gajdoš ugyancsak hozzátette, ha az egyes városrészek rendelkeznek elég pénzügyi forrásokkal a potenciális új rendőrségi tagok bérét illetően, akik az ő „kirendeltségeiken” dolgoznának, lehetségesnek tartja, hogy megnöveljék a már létező városi rendőrség tagjainak számát úgy, hogy az egyes városrészek pénzügyileg támogatnák az ügyet. Gajdoš szerint jelenleg minden városrészben szükség lenne megnövelni a városi rendőrök jelenlétét.

Többen azt várják az új rendőrfőnöktől, hogy segít biztonságosabbá tenni a fővárost, és megszüntetni Pozsony veszélyes zónait, amelyeket a lakosok, ha tehetik, inkább elkerülnek.

Gajdoš ezzel kapcsolatban elmondta: „Nagyra értékelem a lakosok bizalmát, és mindent megteszek azért, hogy Pozsony biztonságosabb város legyen. Szeretném bevezetni a rendőrök szisztematikus továbbképzését, amely főként a veszélyes zónákban történő szolgálatok professzionálisabb és hatékonyabb kezelésére irányulna, emellett megfelelő mértékben növelni az említett városrészekben a rendőri szolgálat teljesítését”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS