Berényi szerint tisztázatlanok a kormánykoalíció játékszabályai

2011. február 16., 15:59
POZSONY. A Magyar Koalíció Pártja számára a kettős állampolgárság rendezéséről szóló államközi szerződéstervezet teljességgel elfogadhatatlan - véleményezte a dokumentum szövegét Berényi József az MKP elnöke.
POZSONY. A pártvezető szerint a szlovák fél javaslata gyakorlatilag Robert Fico és Igor Matoviè parlamenti javaslatának az ötvözete, ugyanis kimondja: a másik fél állampolgársága akkor vehető fel, ha a kérelmező lakhelye legalább 12 hónapon át az adott ország területén található, ha ott állandó lakhellyel rendelkezvén több mint 5 évig folytonos tanulmányokat folytat, illetve munkaviszonyban van, vagy ha a kérelmező házasságot köt a másik fél állampolgárával.

Berényi József , Forrás: MKP

Berényi rámutatott: a szerződéstervezet 5. cikkelye azt is kimondja, hogy Szlovákia és Magyarország minden évben május 31-éig kölcsönösen kicseréli azon állampolgárok listáját, akik kérelmezték, illetőleg akiknek odaítélték a másik fél állampolgárságát az előző naptári évben. Mindezek miatt a pártelnök a szerződéstervezetet jelenlegi formájában teljességgel elfogadhatatlannak tartja. Berényi számára kérdéses, hogy a koalíciós partnerek ismerik-e a tervezetet, amelynek tartalma ellentétes a Koalíciós Tanács eredeti javaslatával, és a kormányprogramban vállaltakkal. „Ez a javaslat is igazolja, hogy a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tisztázatlan játékszabályok alapján működik, jelen helyzetben nem törekszik a Magyarországgal való megegyezésre és figyelmen kívül hagyja a szlovákiai magyarok érdekeit” – szögezte le az MKP elnöke.
A szlovák állampolgárságtól megfosztó jogszabály 2010 július 17-én lépett hatályba. A törvény értelmében 3319 euró büntetéssel sújtható az a szlovák állampolgár, aki nem jelenti az illetékes hivatalnak, hogy más ország állampolgára lett.

Semjén Zsolt, Forrás: belfoldihirek.com


Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint kiemelkedő empátiával folyik a honosítási kérelmek fogadása és az ügyintézés. Március 14-én elkezdődik az állampolgárság kiadása és elindulnak az eskütételek. Az eddig befutott közel harmincezer kérelemből eddig mintegy négyezret dolgoztak fel. Szlovákia tekintetében vannak problémák, de Magyarország törekszik a párbeszédre – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén.  
 
Semjén Zsolt szerint az állampolgárság minden állam belügye. Azt üzente a felvidéki magyaroknak, ne féljenek, Magyarország semmilyen adatot nem szolgáltat ki az állampolgárság vonatkozásában. (MTI, hírek.sk)
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS