Bžán jutalma miatt Žiga leváltotta az állami cég teljes felügyelő tanácsát

hirek.sk 2017. október 12., 14:31
POZSONY. A HN Menedzsment cég az ügyben nem járt el szakszerűen, ugyanis több szó esett a Roman Bžán cégének kifizetett jutalomról, mint arról, hogy Szlovákiának sikerült visszaszereznie a vízerőművet – jelentette ki sajtótájékoztatóján Peter Žiga gazdasági miniszter, aki éppen ezért úgy döntött, levonja a következtetéseket.

„A számlák alapján úgy döntöttem, a HN Menedzsmentnek (HN manažment) felelnie kell tettéért” – nyilatkozta Žiga. Leváltotta a társaság felügyelő tanácsa összes tagját, akiknek a feladata lett volna a cég következő igazgatótanácsának a megválasztása. A közeljövőben a cég vezetője, Branislav Baèík is befejezi igazgatói pályafutását, aki még az Állami Vagyonalap (FNM) elnökeként írta alá Bžánnal a kifogásolt szerződést.

A leváltott felügyelő tanács helyét Žiga a gazdasági minisztérium hat alkalmazottjával tölti be, az igazgatótanács tagjaira pedig a közlejövőben pályázatott írnak ki.

A honorárium csökkentésével állítólag Bžán rukkolt elő

A Nemzeti Vagyonalap helyett létrejött MH Menedzsment a bősi vízerőművel (VEG) kapcsolatos döntőbírósági per kapcsán 17,6 milliós honoráriumban egyezett meg Radomír Bžán ügyvédi irodájával. A legutóbbi megállapodás alapján Bžán honoráriumként a per értékének legfeljebb 2 százalékát igényelhette, ami átszámítva 17,64 millió euró (a per tárgya 705,6 millió eurós érték volt). Az ügyvédi iroda eredendően 77,6 millió euró honoráriumot kapott volna. A csökkentést követően is a szlovákiai piacon még mindig magasnak számít ez a honorárium.

Žiga a 17,6 millió euróval sem igazán elégedett. „A jutalom maximum 2 százalék szintjén kellene, hogy mozogjon” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón. Szeretnék tovább csökkenteni, pillanatnyilag keresik annak jogi lehetőségeit. Vizsgálják, hogyan lehet semmissé nyilvánítani az ügyvédi irodával kötött megállapodást. Az ügyben szeretné Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter véleményét is kikérni.

Bžánnal a megállapodást a Nemzeti Vagyonalap kötötte, viszont a feltételeket tartalmazó kiegészítést a Szerződések Központi Nyilvántartásában (CRZ) nem jelentették meg, ami egyik oka lehet, hogy az állam semmissé nyilvánítsa. Az ügyvéd számlájára az állam eddig 4,9 millió eurót utalt át.

Az ellenzék szerint a felügyelő tanács leváltása nem elég

Az ellenzéki pártok ragaszkodnak a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, ahol a Bžán, illetőleg a vízerőmű ügyével egyaránt foglalkoznának. „Nem csupán az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párthoz közeli ügyvéd tervezett jutalmáról van szó, de a módszerről is, ahogyan a kormány kifosztja az államot, és ahogyan a rá bízott vagyonnal gazdálkodik” – nyilatkozta Karol Galek, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője.

Az ugyancsak ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) mozgalom szerint az ügyért egyértelműen a korábban a környezetvédelmi minisztérium élén álló, jelenleg pedig a gazdasági tárcát vezető Žiga a felelős. „Mai napig nem világos, milyen módon köttetett meg ez a borzasztó szerződés, miért került az állam előnytelen helyzetbe, hogyan lehet 64 millió euróból egyszerre 17,6 millió. Volt néhány javaslatunk, ennek egyik Žiga leváltása volt. A rendkívüli ülésre az ügy teljes feltárása miatt van szükség” – indokolta lépésüket Viskupiè.

Forrás: Sme.sk, TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS