2018. május 7., 15:52

Azonos összegű adókért azonos összegű családi pótlék jár

Szlovákia nem ért egyet azzal az osztrák törvényjavaslattal, mely szerint az Ausztriában dolgozó, külföldi szülőknek juttatott családi pótléknak arányosnak kell lennie a saját országuk megélhetési költségeivel. „Ha valaki ugyanolyan összegű társadalombiztosítási járulékokat és adókat fizet az adott országban, mint a helyi lakosok, akkor ugyanazokat a szociális kedvezményeket is kell élveznie” – hangsúlyozta hétfőn Peter Pellegrini kormányfő, miután találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral Bécsben.

Peter Pellegrini Sebastian Kurz
Fotó: TASR

A szlovák miniszterelnök szerint a juttatásokról szóló törvénymódosítás „nem biztos, hogy teljesen összhangban van az EU jogrendjével”. Hozzátette ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja az osztrák kormány nézőpontját. A következő hetekben a pozsonyi osztrák nagykövet részletesen is tájékoztatni fogja a szlovák kormányt az új támogatási rendszerről. „Sok hamis információ látott napvilágot. Több információra van szükségünk ahhoz, hogy véglegesen állást tudjunk foglalni” – mondta Pellegrini.

Kurz a sajtótájékoztatón elutasította a vádat, hogy az osztrák törvény diszkriminatív lenne. „Ha egy szlovák Ausztriában dolgozik és a gyerekei is Ausztriában élnek, ugyanakkora összegű családi pótlékot kap, mint bármelyik másik osztrák, cseh, vagy dán dolgozó” – szögezte le a kancellár.

Az osztrák kormány a múlt héten hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, mely szerint az Ausztriában dolgozó, külföldi szülőknek juttatott családi pótléknak arányosnak kell lennie a saját országuk megélhetési költségeivel. Amennyiben a törvényt a parlament is elfogadja, jövőre léphet életbe.

A 2016-os osztrák statisztikák szerint az Ausztriában dolgozó szlovákiai szülők csaknem 30 ezer, Szlovákiában élő gyerek után kaptak családi pótlékot, összesen 63 millió euró értékben. Ausztria összesen 132 ezer, külföldön élő gyerek után fizet családi pótlékot.

Az osztrák média tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 40 000 szlovák egészségügyi nővér és ápoló dolgozik az országban. Egy tavalyi felmérés szerint 40 százalékuk fontolná meg, hogy felmondana ausztriai munkahelyén, ha csökkentenék a családi pótlék összegét. Az osztrák ellenzék ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a szlovák nővérek és ápolók esetleges távozása kiszámíthatatlan hatással lenne az osztrák egészségügyi ellátás színvonalára.

A törvénymódosítási javaslatot múlt héten Ján Richter munkaügyi miniszter is bírálta, elfogadhatatlannak minősítve azt. Richter egyben bejelentette, hogy a témát felveti az EU miniszteri tanácsának következő ülésén is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.