Az ÚŠP ügyésze indítványozta Alena Zsuzsová fogva tartásának a meghosszabbítását

hirek.sk | TASR 2019. március 19., 13:06

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványozta Alena Zsuzsová és további három személy fogva tartásának a meghosszabbítását. A gyanúsítottakat Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tartóztatták le. Az indítvány kedden érkezett meg a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai kirendeltségére. Erről kedden tájékoztatta a TASR-t Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője.

Fotó: topky.sk

„Az ÚŠP ügyésze kedden benyújtotta indítványát a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságra, amellyel a megengedett maximális időhatárig hosszabbítaná meg a négy gyanúsított fogva tartását, ami hét hónapot jelent” – pontosított a szóvivő.

„A Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai kirendeltségének az előkészítő eljárást végző bírója kedden megkapta a Főügyészséghez tartozó Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének a javaslatát, amelyben a négy vádlott fogva tartásának az idejét akarja meghosszabbítani 2019. november 27-éig” – erősítette meg kedden a TASR-nek Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és jegyesét a nagymácsédi családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Az ügyben négy ember ellen indult eljárás - Alena Zsuzsová a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Szabó a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav Marček a gyilkosság helyszínére szállíthatta a feltételezett gyilkost, Zoltán Andruskó pedig a feltételezett közvetítő lehetett.
Tavaly ősztől mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak. Alena Zsuzsová a múlt év végén kérvényezte a szabadon engedését, ezt azonban az ŠTS besztercebányai kirendeltségének a bírója elutasította. A vádlott nem nyújtott be panaszt a döntés ellen.
A Kuciak-gyilkosság kapcsán eljárás indult Kočner ellen is

Nemrég Marian Kočner vállalkozó ellen is eljárás indult Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának a megrendelése miatt. A vállalkozó eddig is előzetes letartóztatásban volt az úgynevezett televíziós váltók ügye miatt. Múlt héten a nyomozó vádemelési javaslatot nyújtott be ellene, illetve Pavol Rusko, volt gazdasági miniszter és a Markíza televízió volt igazgatója ellen.

Marian Kočner ellen március 8-án indult eljárás a Kuciak-gyilkosság ügyében. A felügyelő ügyész hangsúlyozta: a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot nem valamiféle társadalmi kívánalmaknak eleget téve, vagy a média nyomásának hatására, hanem objektív bizonyítékok alapján adták ki, melyeket azonban nem konkretizálhatnak. A határozatot elküldték Marian Kočnernak. Ezt követően sor kerül az ő és további személyek kihallgatására. A Marian Kočner ellen indított büntetőeljárást és a többi, már ismert elkövető ellen indított eljárást – azok ellen, akik bármilyen módon részt vettek Ján Kuciak és partnere meggyilkolásában – egy és ugyanazon bűnüggyel összefüggésben hajtják végre.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most indult eljárás Marian Kočner ellen, az ügyész azt válaszolta, hogy eddig nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges ismeretek.

Hozzátette: a nyomozó azután gyanúsította meg Marian Kočnert, hogy mindannyian meggyőződtek ennek indokoltságáról. Ezzel a lépéssel a nyomozás időtartama meghosszabbodik, mivel meg kell ismételni a kihallgatásokat. Az a feltételezés, hogy a gyilkosságban részt vett volna olaszországi illetőségű személy, nem igazolódott be. Az Europollal való együttműködés, amely elsősorban a lefoglalt adattömeg elemzésében nyújtott segítséget, tovább folytatódik. Az öt terhelt ellen egyelőre nem szervezett csoportként, hanem elkövetők csoportjaként folyik eljárás. Hogy ez megváltozik-e, a nyomozás további eredményeitől függ. Az úgynevezett cetlik ügyét, melyeket állítólag Marian Kočner küldözgetett a börtönből, külön vizsgálják ki, de a Kuciak-csapat néhány tagja is részt vesz benne.

Az ügyirat több mint 15 ezer oldalt tesz ki

Jelenleg nincs a nyomozók birtokában az a lőfegyver, amellyel meggyilkolták Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az ügyészség azonban tudja, hogy a lőszerrel együtt ki és milyen módon szerezte be azt. Olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amelyek tanúsítják, hogy milyen fegyverről van szó és ki módosította azt.

Az ügyészek elmondása szerint ennek a gyilkossági ügynek a felderítésére hatalmas erőfeszítést fejtettek ki. Maga az ügyirat 38 kötetet és több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Eddig nyolc esetben hallgattak ki terhelteket, hat esetben kárvallottakat, 17 esetben gyanúsítottakat, és 225 esetben tanúkat. Sor került több szembesítésre és egyéb nyomozati eljárásra, ezen kívül 41 kórbonctani vizsgálatra, 34 nem lakáscélú helyiség vagy telek átkutatására, 53 házkutatásra és 12 helyszínelésre. Hétszázkilencven nyomot rögzítettek, ebből 96 mobilt és táblagépet, 108 pendrive-ot és memóriakártyát, 13 merevlemezt, 26 számítógépet és notebookot, hat autót és több más nyomot.

Az ÚŠP ügyésze arról is tájékoztatott, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolására 2018. február 21-én, 21 órakor került sor. A gyilkosságot egy személy követte el, egy másik személy szállította őt, egy harmadik közvetített, egy negyedik pedig megrendelte azt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS