Az újságírógyilkosság kikezdheti az USA és Szaúd-Arábia együttműködését

hirek.sk | TASR 2018. október 27., 12:29

A Tablet TV A VILÁG itt és most című műsorában Zsoldos Péter Közel-Kelet-szakértő és  Szlovákia egykori egyiptomi nagykövete Dzsamál Hasogdzsi újságíró rejtélyes meggyilkolásával kapcsolatban elmondta, hogy a török hatóságok feltehetően többet tudnak az ügyről, mint amiről a sajtó beszámolt.

Zsoldos Péter felvidéki diplomata Fotó: Archívum

Hasogdzsi élete eléggé kalandos volt, kezdetben a szaúdi-rendszer támogatója volt és a királyi család néhány tagjával is jó viszonyban volt. Később azonban egyre gyakrabban bírálta a szaúd-arábiai állapotokat, emitt többször is lehetetlenné tették, hogy újságírói munkáját végezze. Emiatt az USA-ba emigrált és a Washington Post tudósítója lett. Cikkeit azonban arab nyelvre is lefordították, így az arab világban is tudták, hogy miként látja a közel-keleti helyetet. Zsoldos szerint egyelőre nem bizonyítható az a sokak által híresztelt vélemény, hogy az újságíró halálát Mohamed bin Szalmán koronaherceg kívánta a legjobban. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Donald Trump amerikai elnök is lehetségesnek tartja, hogy az országot irányító vezetésnek köze lehet a gyilkossághoz.

Azt továbbra nem tudni, hol van Hasogdzsi holtteste. A török biztonsági erőknek állítólag vannak felvételeik, de egyelőre nem hajlandók azokat bemutatni. A volt nagykövet szerint a gyilkosság kockára teszi a több mint 80 éves amerikai-szaúdi kapcsolatokat, amelyek gyökerei még Roosevelt elnök idejére vezethetők. Az USA biztosítja a királyság biztonságos védelmét, stratégiai partnere Szaúd-Arábiának és szövetségese a terrorizmus elleni harcban, az iráni terjeszkedéssel szemben. Az sem utolsó szempont, hogy Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolajtermelője és az amerikaiak ennek köszönhetően befolyásolni tudják ennek a fontos nyersanyagnak a világpiaci árát is. Ezért mindennél fontosabb, hogy az USA továbbra is partnere legyen Szaúd-Arábiának – jegyezte meg Zsoldos Péter.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS