Az új rendőrfőnök nem kötődhet semmilyen gyanús személyhez vagy érdekcsoporthoz

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 17:55

Peter Pellegrini kormányfő megvitatja Denisa Saková belügyminiszterrel (mindketten Smer-SD), hogy Marián Slobodník, a horvátországi rendőrségi attasé megfelelő jelölt-e a rendőr-főkapitányi posztra. Csak ezt követően fogja nyilvánosan véleményezni Slobodník jelölését. Pellegrini erről pénteken beszélt az Egészségügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján.

Peter Pellegrini Fotó: TASR

A kormányfő közvetve megerősítette, hogy Slobodník Saková egyik jelöltje a rendőrfőnöki posztra. „Nem fogom ezt kommentálni, mert eddig még nem nevezték ki országos rendőrfőkapitánynak, és még nem dőlt el, ki fogja betölteni ezt a pozíciót” – válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy nem nyugtalanítják-e őt Slobodník múltbeli gyanús ügyei.

Denisa Saková Fotó: TASR

Pellegrini hangsúlyozta: először a belügyminiszternek mondja el ezzel a névvel kapcsolatban „nagyon világosan, nagyon nyíltan” a véleményét, csak ezt követően nyilatkozik a médiának. Hozzátette ugyanakkor: „Nem lenne jó üzenet az országnak, ha a rendőrség élére olyan valakit neveznénk ki, aki az első naptól kétségeket fog ébreszteni azzal kapcsolatban, hogy felelősségteljesen végzi-e a munkáját.”

A miniszterelnök elismételte: mindent megtesz azért, hogy olyan rendőrfőnököt nevezzenek ki, akinek a személye nem ébreszt semmilyen kétséget, és nem kötődik semmilyen gyanús személyhez, érdekcsoporthoz vagy politikai csoportosuláshoz.

Zuzana Wienk, az Aliancia Fair-play programigazgatója nem tekinti Slobodníkot megfelelő jelöltnek. Szerinte az állampolgárok államba és rendőrségbe vetett bizalmának visszanyeréséhez olyan hiteles és erkölcsileg feddhetetlen személyre van szükség, aki már elért valamit a korrupcióellenes harc és a jogvédelem területén. „Slobodník úr számomra inkább egy láthatatlan rendőr, akiből hiányzik az elszántság. Úgy vélem, hogy a bizalom visszanyeréséhez egy elszánt emberre van szükség, akinek van egy terve, és megvannak a képességei is, hogy azt megvalósítsa” – jelentette ki Wienk, miután pénteken találkozott Pellegrinivel a Hinni akarunk (Chceme veriť) kezdeményezés egyik képviselőjeként.

Képgalériánk:
Marián Slobodník Fotó: Dušan Hein/TASR

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szerdán (5.23.) jelentette be, hogy jövő hét elején ismerteti a rendőrség vezetésében beálló széles körű változásokat, melyek nem csupán a rendőrfőkapitány személyét fogják érinteni. Hozzátette: a rendőrségtől önként távozik Ľubomír Ábel rendőrfőkapitány-helyettes.

A miniszter nem erősítette meg, hogy az új rendőrfőkapitány Marián Slobodník lesz. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a három végső jelölt között az ő neve is szerepel. Hozzátette: a 2011-es és 2012-es „ügyeit” nem tartja problémának, mivel véleménye szerint azokra kielégítő magyarázatot adott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS