HIRDETÉS

Az ÚDZS nyolc megyében hirdetett pályázatot a halottszemlék megszervezésére

hirek.sk 2018. február 02., 17:44
POZSONY. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) nyolc megyében írt ki pályázatot a halottszemle megszervezése érdekében, a szerződéseket májusban írhatják alá. Mindemellett, amíg nem lesz aláírt szerződés, a halottszemlét az orvosok fogják végezni, mivel az törvényből eredő kötelességük – nyilatkozta az állami hírügynökségnek Andrea Piovarèiová, az ÚDZS szóvivője üzenve a tiltakozó orvosoknak.


A szóvivő szerint a hivatal minden rendelkezésre álló lehetőséget megragad, hogy a halottszemlét önkéntes alapon biztosítsa mindaddig, míg a "szemle szervezőjével" meg nem kötik a szerződést.

Amennyiben az adott kalendáriumi hónapban önkéntes alapon nem tudják biztosítani a szolgálati beosztást, márciustól a hivatal az adott régióban dolgozó általános és speciális járóbeteg-ellátást végző orvosok betűrendes névsora alapján, törvény által megszabott kötelességükre hivatkozva kijelöli és halottszemlei szolgálatra beosztja az orvosokat.


A körzeti orvosoknak nem tetszik, hogy újabban a halottszemlével járó feladatokat is el kell látniuk. Az elhunytak vizsgálatát ún. szervezőkön keresztül kell biztosítani. Amennyiben viszont az adott kerületben a vizsgálat nincs biztosítva, az ÚDZS az orvosokat is beoszthatja.

A jelenlegi helyzet a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) és a Járóbeteg-szolgáltatók Szövetsége (ZAP) számára elfogadhatatlan, a törvény módosítását követelik az államtól.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS