Az SNS a szlovákok hazafiságának és hősiességének állít emléket Pozsonyban

Radi Anita 2019. november 09., 20:10

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Andrej Danko hírhedt zászlórúdja után, egy újabb emlékművel erősítené a szlovák nemzeti öntudatot. Ezúttal a szlovák hazafiságnak és hősiességnek kíván emléket állítani Pozsonyban.

Fotó: TASR

A pozsonyi magisztrátus 2020 februárjában hirdeti meg az ún. Ismeretlen Katona Sírjával kapcsolatos művészeti-építészeti pályázatot, amelyet májusban értékelnek ki.

Az emlékmű anyagi hátterét a szlovák kormány állja. Erre a célra összesen 820 ezer eurót különítettek el (!).

Az ismeretlen katona sírjának létesítését Pozsonyban idén áprilisban hagyta jóvá a szlovák kormány. Az emlékmű elhelyezésének ötlete a Szlovák Nemzeti Párttól származik. Konkrétan Peter Gajdoš védelmi miniszter vetette fel még 2018 decemberében a javaslatot.

A védelmi tárca szerint az emlékmű a szlovákok patriotizmusának és hősiességének szimbóluma lesz. Egyben a szlovák államiság jelképe is, hangsúlyt fektetve a szlovákok politikai és kulturális örökségére, valamint államiságukért és nemzeti létükért vívott évszázados harcaikra.

Ezen a helyen kívánják felállítani az Ismeretlen Katona Sírját. Fotó: SME - Jozef Jakubčo

Milyen lesz az új emlékhely?

A védelmi minisztérium szerint az emlékmű egy második világháborús katona sírját ábrázolná. A tárca egykor azt is felvetette, hogy ide helyeznék el egy olyan katona maradványait is, aki a második világháború idején, a fasizmus elleni harcokban esett el Szlovákia területén.

A minisztérium egyik fontos indokként megemlítette, hogy

fejlett országokban efféle helyek magától értetődőek, Szlovákia azonban nem rendelkezik ilyen hellyel”.

Ennek kapcsán Miloslav Čaplovič, a Hadtörténeti Intézet igazgatója ismertette, Szlovákiában nincsenek katonasírok, amelyeket protokolláris célokra lehetne felhasználni, és ahol a háborús eseményekkel kapcsolatos állami megemlékezések zajlanának.  

De hogyan is nézne ki a szlovákok új emlékhelye?

Az ismeretlen katona sírja mellé egy kardot is állítanának. Ez lenne a fölemelt blatnicai kard, ami „a Szlovák Köztársaság egyik legfőbb katonai szimbóluma”

– nyilatkozta az új pozsonyi emlékhellyel kapcsolatban a védelmi tárca (az említett kard a 800 körüli évekből származik és erős korai Karoling-kori művészeti hatás jellemzi. A 19. században előkerült leletet egy szláv előkelő sírhalmának mellékleteként értelmezik). 

Az emlékmű része lesz továbbá legalább négy zászlórúd, amelyen szlovák nemzeti zászló fog lobogni, ezenkívül a helyen örök tűz ég majd, és padokat is elhelyeznek a területen.

A védelmi minisztérium szerint ez az emlékhely „nemcsak a szlovákok és Szlovákia gazdag katonai múltját szimbolizálná, de Szlovákia ősi kultúráját és történelmét is”.

Egy kommunista szobor helyére kerül az ismeretlen katona sírja

Az ismeretlen katona sírját a kormányhivatal közelében lévő parkban kívánják elhelyezni. Itt jelenleg Marek Čulen, a kommunista párt tagjának bronzszobra áll, amely így nagy valószínűséggel a városi raktárba kerül.

Többen egyetértenek azzal, hogy Čulen szobrát már régen el kellet volna távolítani a nyilvános terekről, mivel a kommunista rendszer vezető képviselőjéről van szó. Szobrait szülőfalujában Gázlóson (szlov. Brodské, Szakolcai járás) és Szenicén már az 1989-es bársonyon forradalom után eltávolították.

Az ismeretlen katona sírjának ötletével kapcsolatban viszont egyes szlovák történészek úgy nyilatkoztak, hogy az SNS ilyen módon akar politikai pontokat szerezni magának.

Eközben az ismeretlen katonák sírjai mára már idejétmúltnak számítanak. Az ilyen emlékhelyek létrehozása leginkább a 19. században volt jellemző Európában.

Képgalériánk:
A Kormányhivatal melletti parkban jelenleg a kommunista Marek Čulen szobra áll. Fotó: Cas.sk/Michal/tip

Az ellenzék reakciója

Peter Osuský (SaS) parlamenti képviselő nem ért egyet azzal, hogy Pozsonynak vagy Szlovákiának szüksége lenne egy efféle emlékműre. A szlovák liberálisoknak nincs ellenére, ha az említett parkból eltávolítanák a kommunista Marek Čulen szobrát.

Ugyanakkor

fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a védelmi minisztérium - az SNS vezetése alatt - egy olyan emlékművet létesítsen, amely a szlovákok hazafiságát és hősiességét szimbolizálná.

Osuský szerint Pozsonyban már létezik efféle emlékhely, mégpedig a Szlovák Nemzeti Felkelés tere, amely méltó és látogatott helynek számít.

Ondrej Dostál (SaS) sem ért egyet egy ilyen emlékmű létesítésével a fővárosban. Véleménye szerint

Szlovákiának és Pozsonynak nagyobb szüksége lenne egy olyan múzeumra, amely a kommunista rendszer bűntetteit mutatná be.

Dostálék azt javasolták, hogy az említett parkban inkább Ronald Reagannak állítsanak emléket, aki elősegítette a kommunizmus bukását.

Más oldalról is elhangzott az a kritika, hogy Pozsonyban már léteznek hasonló emlékhelyek. A SzNF tér mellett ilyen a monumentális Szlavín is, amely ugyancsak egy kegyeleti helynek számít.

0 HOZZÁSZÓLÁS