Az SaS üdvözli a brexit elhalasztását

hirek.sk | TASR 2019. április 11., 12:33

Az SaS párt üdvözli az európai vezetők döntését, mellyel a brexit határidejét október 31-re tolták ki. Ezt Martin Klus parlamenti képviselő jelentette ki csütörtökön.

Fotó: TASR/AP

„Üdvözöljük a döntést, mellyel részben teljesítették Theresa May kérését, és október 31-ig kitolták a brexit határidejét, biztosítva a korábbi távozás lehetőségét is” – mondta Klus, aki szerint nem biztos, hogy ez lesz az utolsó halasztás. Hozzátette: Szlovákiának jó hír minden nap, amelyet Nagy-Britannia még az Európai Unió tagjaként tölt.

„Minden nap, melyet Nagy-Britannia még az EU-ban tölt, lehetővé teszi az állampolgárainknak, hogy korlátozás nélkül élhessenek az EU nyújtotta szabadságokkal, a tagállamok számára pedig nagyobb teret biztosít, hogy felkészülhessenek Nagy-Britannia távozására” – tette hozzá Natália Blahová, az SaS frakcióvezetője. Megemlítette a polgárok szociális biztonságát is, melyet a kemény brexit szerinte veszélybe sodorna.

Klus szerint ugyanakkor a brexittel kapcsolatban több kérdés is nyitva maradt. Ezeket szerda reggel akarja feltenni, az európai ügyekért felelős bizottság rendkívüli ülésén. Ilyen nyitott kérdés például, hogy Nagy-Britannia végül tényleg távozik-e, és hogy nem kerül-e sor újabb népszavazásra. Rákérdezne az EP-választásra is, amelyet az Egyesült Királyságban is meg kellene tartani, ha akkor még az EU tagja lesz.

Az EU és Nagy-Britannia vezetői a brüsszeli rendkívüli csúcson megegyeztek, hogy az Egyesült Királyság október 31-ig elhalaszthatja az EU-ból való kilépést. A haladékot azonban feltételekhez kötötték. Ha például az ország még tagja lesz az uniónak az EP-választás idején, a briteknek is meg kell tartaniuk a szavazást. További feltétel, hogy nem nyitható meg és nem tárgyalható újra a brexitről szóló megállapodás.

Nagy-Britanniának eredetileg március 29-én kellett volna kilépnie az EU-ból. Theresa May brit kormányfő azért kért haladékot, mert nem tudja elfogadtatni a brit parlamenttel a megállapodást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS