2018. szeptember 26., 18:26

Az SaS támogatja a szlovák nyelvű oktatás biztosítását követelő kezdeményezést

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt csatlakozik a Modern Somorja mindenkinek (Moderný Šamorín pre všetkých) kezdeményezéshez, amelyhez kötődik a BKZ Kezdeményezés (Iniciatíva BKZ) is. Ez utóbbi célja szlovák osztályok nyitása Nagyszarván. Az SaS képviselői felszólították az etnikailag vegyes területeken fekvő városok és községek polgármestereit és képviselőit, hogy az alapiskolákban biztosítsák a szlovák és a magyar nyelvű oktatást is.

Pellegrini Nagyszarván
Fotó: B. Vida Júlia

Zuzana Zimenová parlamenti képviselő és az SaS inkluzív oktatásért felelős szakértője elmondta: figyelemmel kísérik a szlovák szülők küzdelmét, melyet a szlovák tannyelvű oktatást lehetővé tevő iskolai kapacitás bővítéséért folytatnak a Dunaszerdahelyi járásban.

„Az alkotmány értelmében az iskolalátogatás kötelező, az állampolgároknak pedig joguk van az ingyenes általános iskolai oktatáshoz. Az állami szervek kötelessége olyan feltételeket biztosítani, hogy a szlovák állampolgárok a nemzetiségüktől függetlenül élhessenek ezzel a jogukkal” – fejtette ki a képviselő.

A somorjai kezdeményezés régóta hangoztatja, hogy a város szlovák tannyelvű alapiskolája helyhiánnyal küzd, ezért a nagyszarvai szlovák szülők kezdeményezésével (Iniciatíva BKZ) összefogva több szlovák osztály nyitását követelik a Dunaszerdahelyi járásban.

Mindkét kezdeményezés és az SaS párt is úgy gondolják: azáltal, hogy az önkormányzatok ignorálják a problémát, nőhet a feszültség az etnikailag vegyes területeken, valamint fokozódhat az igazságtalanság és a diszkrimináció érzete.

Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő olyan alapiskolák létesítését javasolja, melyekben egyszerre folyna a tanítás szlovák és magyar nyelven. „A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a magyar tanítási nyelvű alapiskolák rendelkezésére álló szabad kapacitást a szlovák gyerekek szlovák tannyelvű oktatására használnák ki. Jó példa erre a somorjai gimnázium, ahol a szlovák és a magyar diákok, valamint a tanáraik már évek óta megosztják egymással az épületet, az étkezdét, a tornatermet és az iskolaudvart” – fejtette ki.

Gröhling és Zimenová is úgy vélik, hogy a csallóközi önkormányzatok vonakodnak lépéseket tenni. „Az a probléma, hogy ahelyett, hogy megoldást keresnének ezekre az érzékeny kérdésekre, jobban érdekli őket a seftelés és az érdekszférák felosztása. A polgárok valós problémái mellékvágányra kerültek” – figyelmeztetnek az SaS képviselői.

Korábban Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is foglalkozott a szlovák osztályok problémájával, és szeptember elején a nagyszarvai polgármesterrel is találkozott. A tárgyalás után megjegyezte, hogy küszöbön van egy törvénymódosítás, melynek köszönhetően már a következő iskolaévben megváltoznak a jelenlegi körülmények.

Eszerint az etnikailag vegyes területeken meg kell majd egyezniük a községeknek, hogy melyik iskolában fogják biztosítani a kisebbségi nyelvű oktatást, és melyikben az államnyelvit. Ha az önkormányzatok egy bizonyos időpontig nem egyeznek meg, akkor az állam dönt az ügyben. A döntés ellen nem lesz helye fellebbezésnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.