2018. május 17., 20:16

Az SaS szerint a Csallóköz legyen védett vízgazdálkodási terület

Az ivóvízben gazdag Csallóközt védett vízgazdálkodási területté kellene nyilvánítani, vélik Anna Zemanová, Radoslav Pavelka és Jana Cigániková SaS-es parlamenti képviselők, akik egy erről szóló törvénytervezetet dolgoztak ki, amit a parlament 31. ülésének 6. napján terjesztettek elő.

ivóvíz
Fotó: TASR

A törvényjavaslat – a képviselők szerint – közvetlen reakció a legnagyobb földalatti ivóvízkészletünk minőségével kapcsolatban felmerült problémákra.

„Csallóköz vízkészlete akkora, hogy ebből az egész országot el lehetne látni ivóvízzel” – hangsúlyozták, azt is hozzátéve, hogy ezért a lehető legjobban kellene ezt védeni. Az SaS figyelmeztetett a csallóközi vízvezetékekben talált mérgező növényvédő szerek jelenlétére is. Emiatt a múlt év égén és elején több faluban hetekig fogyasztásra alkalmatlan volt a vezetékes víz.

A liberálisok elismerték, hogy a jogszabály negatív hatással lenne a közigazgatási költségvetésre, ugyanakkor kiemelték, hogy pozitívumot jelentene a környezet számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.