Az SaS hivatalosan is Robert Mistríket támogatja az elnökválasztáson

hirek.sk | TASR 2018. június 26., 12:22

A legerősebb ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) hivatalosan egykori tagját, Robert Mistríket támogatja az elnökválasztáson. Erről egyöntetűen döntött a párt országos tanácsa. Korábban Miroslav Beblavý parlamenten kívüli pártja, az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu-občianska demokracia) is támogatásáról biztosította az elnökjelöltet.

Fotó: TASR

„Nem csak szóban, anyagilag is támogatjuk. Azt akarjuk, hogy ő legyen az elnök. Robert Mistrík pártunk tagja és lelkiismerete volt, 2013-ban viszont úgy döntött, hogy kilép az SaS-ből, hogy a tudománynak és cégének szentelje az idejét. Egy becsületes, elvhű és családcentrikus emberről van szó. Nem köpönyegforgató. Független gondolkodású, akinek megvan a saját véleménye, azt ki tudja fejteni, és mindig szilárd, elvi álláspontot képvisel” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Richard Sulík, az SaS elnöke.

Beblavý hiszi, hogy ha Mistrík nyer a 2019-es választáson, független, pártatlan elnök lesz.

Tudom, hogy erős jelleme van, és ha valaki valamit rosszul csinál, cselekedni fog, tekintet nélkül arra, hogy a barátjáról vagy a támogatójáról van-e szó – tette hozzá.

Mistrík kijelentette: hisz abban, hogy bekerül a második körbe. Elismerte, hogy Igor Matovičcsal, az OĽaNO mozgalom elnökével is tárgyal a támogatásáról, a kérdés még nyitott. Az OĽaNO támogatását Sulík is megpróbálja megszerezni.

Az OĽaNO a napokban jelenti be, kit támogat

Az OĽaNO ellenzéki mozgalom a következő napokban dönt arról, milyen stratégiát választ az elnökválasztással kapcsolatban. Erről Igor Matovič, a mozgalom elnöke tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.

Matovič arra reagált, hogy Robert Mistrík elnökjelölt saját bevallása szerint tárgyalt vele a lehetséges támogatásáról, és Richard Sulík, az SaS elnöke is igyekszik meggyőzni az OĽaNO-t, hogy Mistríket támogassa. Matovičék már többször kijelentették, hogy három komoly elnökjelöltjük is van, közülük fognak egyet választani.

Ha nem járna sikerrel a választásokon, Mistrík befejezi a politikai pályafutását.

„Biztosan nem lépek be a pártok közötti küzdelembe és nem fogok politikai pártokat alapítani. Az a célom, hogy elnök legyek” – tette hozzá.

Robert Mistrík, az SaS volt tagja és a párt társalapítója független jelöltként indul az elnökválasztáson. Ezt májusban jelentette be a közösségi oldalán. „Andrej Kiska mai bejelentését követően elhatároztam, hogy 2019-ben független jelöltként indulok a szlovákiai elnökválasztáson. Ebben a fontos időszakban szükségét érzem, hogy folytassam a küzdelmet az állam karakteréért és az európai értékekért. A jelölésem részleteit június folyamán teszem közzé” – állt Mistrík bejegyzésében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS