Az SaS helyeket kínálna fel a "kifogástalan magyaroknak"

hirek.sk | TASR 2019. július 17., 10:56

Az ellenzéki SaS párt üdvözölné, ha a magyar pártok megegyeznének, és a jövő évi parlamenti választásokra közös listát állítanának. Abban az esetben, ha mégsem sikerül megállapodniuk, az SaS helyeket fog felkínálni a saját jelöltlistáján „a magyar kisebbségi közegből származó, kifogástalan személyiségeknek”.

Fotó: TASR

„Annak, hogy a jövő évi választások után olyan kormányt jöjjön létre, amely túllép a Smer-SD és az SNS reformképtelenségén, és eltávolítja a politikai életből a felhalmozódott anomáliákat, az egyik feltétele a magyar kisebbségi erők összefogása és csatlakozása ehhez a kormányhoz” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke, valamint Ľubomír Galko és Jana Kiššová alelnökök.

Hozzátették:

a magyar kisebbség a lakosság jelentős hányadát teszi ki Szlovákiában, ezért képviselőinek az SZK Nemzeti Tanácsában is ott a helyük.

„A jelenlegi kormányt leszámítva a kisebbségi pártok eddig mindig a demokrácia és a gazdasági reformok oldalán álltak” – áll az SaS állásfoglalásában.

Az SaS el tudja képzelni, hogy a jelöltlistáján magyar kisebbségi jelöltek is helyet kapjanak, amennyiben a magyar pártoknak nem sikerül megegyezniük,

például azért, mert valamelyikük nem tudná kizárni a választások utáni együttműködést a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS pártokkal.

A magyar pártok jelenleg az együttműködés lehetőségeiről tárgyalnak. Megegyezés egyelőre nem született. 
0 HOZZÁSZÓLÁS