Az SaS a főügyészt mulasztással gyanúsítja

hirek.sk | TASR 2019. november 04., 12:28

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) egyik korábbi nyomozója szerint Jaromír Čižnár főügyész hibázott a Dobroslav Trnka és Marián Kočner közötti beszélgetés hangfelvételének vizsgálatakor.

Fent: Pavol Milan és Jaromír Čižnár, lent: Marián Kočner és Dobroslav Trnka Fotó: TASR

Pavol Milan, aki a jövő évi parlamenti választásokon az SaS színeiben indul elmondta, hogy a hangfelvétel tartalmát ez év februárjában megvizsgálták, majd továbbították a nyomozóknak. Milan  úgy tudja, hogy a nyomozó büntető eljárást indított az ügyben. Elsőként Dobroslav Trnka korábbi főügyészt szerette volna kihallgatni, ő azonban titoktartási kötelezettségére hivatkozva ezt elutasította. Ez alól a jelenlegi főügyész menthette volna fel, ezért a nyomozó kérvénnyel fordult Jaromír Čižnárhoz. Ekkor kezdődtek a gondok, mivel az engedélyezési eljárás tovább tartott, mint a hangfelvétel desifrálása. Mindez kérdéseket vet fel a főügyész hozzáállásával kapcsolatban. A NAKA volt nyomozója szerint a huzavonával szűkíteni akarták Trnka esetleges vallomásának kihatását.

Az ellenzéki párt EP képviselője, Lucie Ďuriš Nicholsonová szerint, ha a főügyész nem hezitál, Dobroslav Trnka már korábban vallomást tehetett volna. Úgy vélte, hogy Jaromír Čižnár feltehetően tartott az esetleges következményektől, sőt az SaS-nek olyan információi vannak, hogy elsősorban magát akarta védeni.

Richard Sulík pártelnök megjegyezte, hogy Dobroslav Trnkának már régen vizsgálati fogságban kellene ülnie. Pavol Milan ehhez hozzáfűzte, hogy most már nemcsak Trnkát, hanem Marián Kočnert és a felvételen emlegetett további személyeket is ki kellene hallgatni, de a főügyésznek is vallomást kellene tennie, mivel nyilvánosan kijelentette, hogy Trnka járt nála a hangfelvétellel, amelyből másfél percnyi részt meg is hallgatott.

0 HOZZÁSZÓLÁS