Az R2-es megépítéséért tüntettek Rimaszombat közelében

hirek.sk 2017. július 17., 15:56
RIMASZOMBAT. A forgalom megállításával és a régió szimbolikus eltemetésével tiltakoztak hétfőn Rimaszombat közelében aktivisták az ellen, hogy a pénzügyminisztérium nem ajánlja az R2-es gyorsforgalmi út építésének folytatását Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón át.

A pénzügyminisztérium múlt heti közlése a régió több lakosát feldühítette. A Rimaszombati járásbeli aktivisták ki is mutatták, hogy nem értenek egyet ezzel a döntéssel. A Mi Szombatunk Polgári Társulás tagjai hétfőn egy órán át blokkolták a Kassát és Pozsonyt összekötő déli út forgalmát Rimaszombat és Osgyán között, valamint szimbolikusan eltemették ezt a régiót.

Többen jöttek el támogatni az aktivistákat, például számos település polgármesterei és lakosai, akiket érdekel a régió jövője. Ugyanis már hosszú évek óta várnak arra, hogy befejeződjön az R2-es gyorsforgalmi út építése ebben az irányban. Nem értenek egyet a pénzügyminisztérium azon kijelentésével, hogy a tárca nem ajánlja az út megépítését, mivel az nem gazdaságos.

„A rentabilitást nem csak pénzben mérik. Itt is emberek élnek, ők is megérdemlik a szebb jövőt, a komfortosabb életet” – szögezte le Radovan Ceglédy, a Mi Szombatunk PT tagja.

A tiltakozók arra is rámutattak, hogy ebben a régióban veszélyesek az utak. Az R2-es gyorsforgalmi út azonban elsősorban abban segítene, hogy felemelkedjék a nagyon magas munkanélküliséggel küszködő régió, az út segítene a régióba vonzani a befektetőket.

Az aktivisták egy órán keresztül jártak-keltek a gyalogátkelőhelyen át, így blokkolták az utat. Kezükben transzparensek voltak, s nem hiányzott a szimbolikus temetés során szerepet kapó koporsó sem. A tiltakozó akció pontosan egy órán át tartott, és nyugodt volt a lefolyása. „Ez volt az első tüntetés, és mindaddig folytatni fogjuk, amíg nem vesznek észre bennünket a kormányhivatalban” – mondta Ceglédy.

Forrás: Noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS