Az OĽaNO nem nyitna vitát a védelmi tárca további kiadásairól

hirek.sk | TASR 2019. január 22., 17:14

Az OĽaNO arra szólította fel Peter Pellegrini kormányfőt, hogy vonja vissza a Védelmi Bizottság szerdai ülésére tervezett programpontokat a védelmi tárca további kiadásairól, mivel rendkívül drága és értelmetlen projektekről van szó.

Fotó: TASR

„A dokumentumok jóváhagyása további 650 milliós kiadást jelentene az ország polgárainak. Egyrészt a BOV 8x8-as projektről van szó több mint 400 millió euróért, amit az átláthatatlan kifizetések mintapéldájának lehet csak nevezni az SNS műhelyéből. Másrészt a régi, MiG-29-es repülőgépek karbantartásáról szóló előfizetői szerződés meghosszabbításáról van szó, ami körülbelül 250 millió euróba fog kerülni” – közölte Jaroslav Naď, a mozgalom védelmi ügyekkel foglalkozó szakértője. Hozzátette: ezeket a dokumentumokat még az előző év végén el akarta fogadtatni a tárca, de nem járt sikerrel. Szerinte a dokumentumok nincsenek jól előkészítve, és sok olyan észrevétel volt ezekkel kapcsolatban, amelyeket nem vettek figyelembe.

„Felszólítjuk Peter Pellegrini kormányfőt és egyúttal a Védelmi Bizottság elnökét, hogy rendelje el ennek a két dokumentumnak a visszavonását a Védelmi Bizottság holnapi tárgyalásának a programjából, mivel ismét olyan, több mint 650 millió eurós kiadásokra kerülhet sor a védelmi tárcánál, amelyek gazdasági szempontból hátrányosak, ugyanakkor semmi értelmük nincsen” – jelentette ki Naď. Továbbá emlékeztetett: Pellegrini nemrég kijelentette, hogy a kormány semmilyen további nagy korszerűsítési projektet nem hagy jóvá a védelmi tárcának a Biztonsági és védelmi stratégia parlamenti elfogadása nélkül.

„Az eredményeink magukért beszélnek: új, modern technika, a fegyveres erők eddigi legnagyobb méretű korszerűsítése, több gyakorlati tevékenység, 13. és 14. fizetés a katonáknak és a tárca alkalmazottainak, vonzóbb díjazási rendszer. Ez mind lecsapódott már a távozó és érkező emberek statisztikájában, amelyből világosan látszik, hogy a katonák számcsökkenésének a tendenciáját sikerült megállítanunk, és hogy tavaly több katona érkezett hozzánk, mint amennyi elment. Azokat csak sajnálni tudjuk, akik ennek az ellenkezőjét állítják, és akiknek a saját politikai ambícióik kiélése előbbrevaló a Szlovák Köztársaság védelménél” – közölte Dana Capáková, a tárca szóvivője.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS