Az MKP azt várja az új államfőtől, hogy segít az asszimiláció megállításában

hirek.sk 2014. június 14., 16:54
POZSONY. Andrej Kiska azzal segíthetne leginkább a magyar közösségnek, ha elismerné a felvidéki magyarság megmaradását célzó lépések legitimitását és maga is felhívná azokra a figyelmet - jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, a párt Országos Tanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az MKP nyilatkozatban gratulált Andrej Kiskának a választási győzelméhez, egyúttal reményüket fejezték ki, hogy Kiska államfőként hozzájárul majd a felvidéki magyarság létszámcsökkenésének a megállítását célzó lépések elfogadtatásához és megvalósításához.

"Ha egy köztársasági elnök azt mondaná, hogy vegyük figyelembe, hogy a magyarok igényei legitimek, mert nem az ország szétverését szolgálják, hanem önmaguk megmaradását, akkor nagyon sokat segítene" - fejtette ki Berényi József.

Az MKP elnöke szerint az új államfőtől joggal várható el, hogy felhívja a figyelmet a felvidéki magyarság létszámfogyatkozásának a közösségre gyakorolt veszélyére, mivel ha ezt nem teszi, akkor az annyit jelent, hogy egyetért azzal, s úgy érzi, miszerint "jól van ez így." Berényi újságírói kérdésre elmondta: ha a leendő új államfő részéről erre igény mutatkozik, nagyon szívesen megtárgyalnák vele a kisebbségi minimumot, a felvidéki magyarság helyzetét értékelő, s e közösség megmaradását célzó lépéseket összegző dokumentum célkitűzéseit is, ám erre Andrej Kiska a múltban nem mutatott igényt.

A sajtótájékoztatón az MKP által készített autonómiatervezet iránt érdeklődő újságírói kérdésre Berényi azt mondta: minden eszközt "figyelembe akarnak venni", ami a felvidéki magyarság asszimilációs folyamatának megállításában segíthet, s az autonómia minden formája ilyen. Az autonómiatervezetük nyilvánosságra hozatalának időpontját és helyszínét az elnök egyelőre nem kívánta pontosítani.

A párt értékelte az elmúlt fél évben lezajlott három választást is. Az Országos Tanács megállapította: a párt fél év alatt három sikeres választáson jutott túl – a tavalyi őszi megyei, a márciusi köztársasági elnöki és a májusi EP-választáson. Így nemcsak a megyei, hanem az Európai Parlamentben is megmarad a képviselete. Ma Szlovákiában a közvélemény olyan pártnak tekinti az MKP-t, amely ezen választások sikerei után komoly eséllyel indul a parlamenti választáson. A 2010-es parlamenti választás óta az MKP az egyedüli párt, amely visszaszerezte a parlamenti bejutás esélyét.

"Jó alapjaink vannak arra, hogy 2016-ban bekerüljünk a parlamentbe, de addig még egy nagy kihívás van előttünk, s ez a helyhatósági választás" - hangsúlyozta Berényi, hozzátéve: célkitűzésük, hogy a novemberi helyhatósági választáson a párt megőrizze jelenlegi pozícióit.
Kifejtette: a magyarok lakta déli régióban a kisebb települések mellett a városokban is szeretnének jó eredményeket elérni. A városok közül Dunaszerdahely és Révkomárom lesz számukra a kulcsfontosságú, Révkomáromban magyar polgármestert szeretne a város élére juttatni az MKP.  

Az MKP Országos Tanácsa felszólította a kormányt, hogy mihamarabb nevezze ki a kisebbségügyi kormánybiztost. A posztról tavaly nyáron mondott le A. Nagy László, aki a Most-Híd  jelöltjeként volt kisebbségi kormánybiztos. Távozása után Mária Jedlièkovát bízták meg a hivatal vezetésével és a döntések felügyeletével. Az MKP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány ígérete ellenére sem döntött még a biztosi poszt betöltéséről. "Szlovákiának párbeszédet kell folytatnia a kisebbségekkel, s a dialógusra a kormánynak is szüksége van, ezért felszólítjuk Robert Fico kormányát, hogy minél előbb hozzon döntést a kisebbségi kormánybiztosi poszt betöltéséről" - fogalmazott Berényi József pártelnök, az Országos Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón.Forrás: MTI,TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS