Az isten malmai Szlovákiában még lassabban őrölnek

hirek.sk | TASR 2019. május 08., 13:48

15 évvel ezelőtt, 2004-ben Dunahidason egy kettősgyilkosság történt, amelyet mindmáig nem sikerült jogerősen lezárni.

Branislav Adamčo Fotó: TASR

Akkor ismeretlen tettesek megöltek egy nőt és 10 éves kisfiát, noha eredetileg a fiú apját és a nő élettársát, Juraj G. egykori rendőrt kellett volna eltenniük láb alól.

Az ügyben később négy személyt vádoltak meg: Branislav Adamčot, a zempléni alvilág egyik főnökét, Karol M.-t, aki jelenleg Belize-ben tartózkodik, Jozef B.-t és Nikola P.-t. A bírósági eljárás valamikor 2016-ban kezdődött csak el, egy idős, nyugdíj előtt álló bíró, Ján Jamrich vezetésével, aki több tucat tanút hallgatott meg. Az utolsó rendes tárgyalásra 2016 júniusában került sor. A folytatást 2016 októberére halasztották, de azt elnapolták, mert a szenátus egyik tagja megbetegedett. 2016 végén Jamrich bíró nyugdíjba vonult, 2017-ben az üggyel a Pozsony I. járásbíróság bíráját, Roland Keményt bízták meg, akinek újra kell tanulmányoznia a terjedelmes iratköteget. Egyelőre nem világos, hogy ismét meg kell-e hallgatnia a korábban már tanúvallomást tett személyeket. Ha igen, az eljárás évekig elhúzódhat. 2018-ban azért is állt az ügy, mert a vádlottak az Alkotmánybírósághoz fordultak egy életfogytiglani ítélet miatt, amelyet más ügyben róttak ki rájuk. Adamčot egyébként 2016 – februárjában Arpád Nistor meggyilkolásáért és más súlyos bűncselekmények miatt már életfogytiglanra ítélték, emellett más szlovákiai bíróságokon is folyik ellene eljárás.

Ezúttal 2019. május 22-re tűztek ki egy újabb tárgyalást a dunahidasi kettősgyilkosság ügyében a pozsonyi I. járásbíróságon, de ezt végül június 20-ra tették át, mivel Kassán is folyik egy eljárás, amely időben ütközik ezzel. Júniusban azonban aligha születik jogerős ítélet, mivel valamelyik érintett fél (az ügyész, a négy vádlott és védőik) minden bizonnyal fellebbez majd az ítélet ellen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS