Az iskolázottabb embereknek alacsonyabb a vérnyomásuk

2011. február 28., 11:43
WASHINGTON. Minél magasabb képzettségi szintet érnek emberek, annál alacsonyabb a vérnyomásuk - állapították meg amerikai kutatók.
WASHINGTON. Egy 30 éven át tartó követéses vizsgálat mintegy 4 ezer résztvevője egészségügyi adatainak elemzése azt mutatta, hogy azoknak a nőknek, akik legalább 17 évig vettek részt képzésben (master vagy doktori fokozatot szereztek), átlagosan 3,26 higanymilliméterrel alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomásuk, mint azoknak, akik a középiskolát sem végezték el.
    A férfiak esetében átlagosan 2,26 higanymilliméterrel volt alacsonyabb a képzettebb csoport szisztolés vérnyomása, mint azoké, akik 12 évnél rövidebb időt töltöttek el iskolapadban ülve - derül ki a BMC Public Health című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból.
    Az adatok értékelésekor a kutatók figyelembe vettek olyan, a vérnyomásra ható tényezőket, mint a dohányzás, ivás, vérnyomáscsökkentő szerek szedése, ám az ezekkel való korrigálás után is fennmaradt a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb vérnyomás közt talált összefüggés.
    Mint Eric Loucks kutatásvezető, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa emlékeztetett rá, az eredmény részben magyarázhatja a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb szívkockázat közti összefüggést is a fejlett országokban.
Forrás: MTI/AFP
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS