Az idén Szlovákia egyik prioritása EU-tagállamként az EP-választás lesz

hirek.sk | TASR 2019. március 06., 15:37

Az Európai Bizottság 2019-es munkaprogramjával összefüggésben Szlovákia számára prioritás lesz az új többéves pénzügyi keretről való megegyezés, illetve az ezzel kapcsolatos javaslatok, valamint az energetikai unió kiteljesítése is. Mindez a szlovák EU-tagságról szóló éves jelentésben szerepel, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

Jóváhagyta a kormány az éves jelentést Fotó: TASR

A további prioritások közé a körforgásos gazdasággal kapcsolatos cselekvési terv, a gazdasági és vámunió kiteljesítése, az egységes digitális piac, valamint az unió biztonsága tartoznak. Szlovákia számára fontos az is, hogy megoldást találjanak a digitális gazdaságon belüli adóztatásra, az uniós élelmiszer-ellátási lánccal összefüggő kezdeményezésre, illetve a polgári védelem és az állampolgárokkal való kommunikáció területén működő uniós mechanizmusokra.

A külügyi tárca szerint, amely a kormány elé terjesztette a jelentést, 2019-ben is domináns téma marad az Egyesült Királyság távozása az EU-ból, valamint a közelgő EP-választás, melyen a brexit miatt a mandátumok újraelosztására is sor kerül majd. „Szlovákia számára kihívás lesz a választási részvétel növelése az EP-választásokon. A szlovák részvétel régóta a legalacsonyabbak közé tartozik az unión belül” – mutatott rá a tárca.

0 HOZZÁSZÓLÁS