2019. november 21., 10:48

Az Európai Bizottság figyelmeztette Szlovákiát a költségvetési paktum megsértéséért

Az Európai Bizottság 2014 óta először figyelmeztette Szlovákiát, hogy költségvetési terve nincs összhangban a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályaival. Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter szerint ez várható volt.

eurofondy-farkas.jpg
Fotó: archívum

Az Európai Bizottság szerdán (november 20-án) értékelte a tagállamok költségvetési terveit. Szlovákiát figyelmeztette, hogy a közszféra költségvetéséről szóló javaslata sértheti az európai fiskális szabályokat.

Az EU végrehajtó szerve ezért felszólítja a szlovák hatóságokat, hogy tegyék meg a „szükséges intézkedéseket” a költségvetésnek a megállapított fiskális korlátokon belül tartása érdekében.

Attól függően, hogy az országok kívül esnek-e az uniós költségvetési szabályokon vagy sem,

a Bizottság évente négy kategóriában értékel: összhangban, mérsékelt meg nem felelés, a meg nem felelés kockázatos, illetve nincs összhangban.

Ebben az évben Szlovákia "hármast" kapott. Ez azt jelenti, hogy

fennáll annak a veszélye, hogy a költségvetés nem felel meg a Stabilitási és Növekedési Paktumban megállapított szabályoknak. Szlovákia 2014 óta először kapott ilyen értékelést.

Brüsszel fenntartásai ellenére a tavalyi költségvetési javaslatot úgy jellemezte, hogy "alapvetően összhangban áll" az elfogadott szabályokkal.

A Bizottságtól Szlovákián kívül még hét EU-tagország kapta ugyanezt az értékelést: Portugália, Szlovénia, Finnország, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország. Ugyanakkor az utóbbi négy ország nem felel meg az államadósság csökkentésére vonatkozó szabályoknak sem.

Választások és az európai alapok

A Kamenický tárcája által Brüsszelbe elküldött költségvetés, a GDP 0,68% -ának megfelelő államháztartási hiányt írt elő.

Viszont a Bizottság októberi előrejelzése ezt a GDP 0,9 százalékára, a jövő évben 1,2 százalékra becsülte.

Kevésbé volt optimista a Költségvetési Felelősség Tanácsa, amely szerint a hiány 2020-ban a gazdaság teljesítményének 1,8 százalékára emelkedhet. A Tanács szerint

a költségvetési tervezet ismét túlbecsüli az állam nem adó jellegű bevételeit, alábecsüli az önkormányzatok, az egészségügyi ellátás és a társadalombiztosítási rendszer kiadásait.

A Bizottság a rosszabb előrejelzést például az uniós források feltehetőleg gyorsabb felhasználásával indokolta, amely további költségvetési nyomást fog eredményezni az EU-s projektekre vonatkozó nemzeti társfinanszírozási kötelezettség miatt. Az értékelés szerint

a februári parlamenti választások is további kockázatot jelentenek a költségvetési hiányra.

Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter a Bizottság értékelésére adott válaszában azt mondta, hogy az "érthető".

Tekintettel a jelenlegi helyzetre, a bizottság hasonló értékelését vártuk

- válaszolta a pénzügyminiszter a sajtóközleményben.

A minisztérium szerint a Bizottság kedvezőtlen értékelése a gazdasági növekedés visszaesésének, a külső környezeti hatásoknak és a választást megelőző számos jogszabályváltoztatásnak köszönhető.

Célom a jövő évi költségvetés jóváhagyása, és az, hogy semmiféle olyan változtatást ne eszközöljünk, amely a következő évben a hiány növekedését okozhatná. Az államháztartás továbbra is stabil, és ha a Nemzeti Tanács tagjainak választások előtti kreativitása nem burjánzik el, akkor a hiányt a következő évben a GDP 0,49% -ának megfelelő szintjén tartjuk

- mondta Kamenický.

Amit Szlovákia nem teljesít
A Stabilitási és Növekedési Paktum konkrét kritériumok alapján arra kötelezi az euróövezet országait, hogy a költségvetési fegyelmet tartsák tiszteletben. A fő alapelvek szerint, az államadósságot a GDP 60% -os szintje alatt kell tartani, vagy az államháztartási hiányt leszorítani a GDP 3% -a alá.

A Paktum azonban részszabályok és eljárások sorozatából áll, és az „engedetlen ország” esetében, amely megtagadja a Bizottság ajánlásainak elfogadását, pénzügyi szankciókat helyez kilátásba.

A prevenciós rész, amely a GDP három százalékos hiány alatti országokat, azaz Szlovákiát is érinti, folyamatosan figyeli az euróövezet országainak teljesítményét. Ezen országoktól azt várják, hogy hozzáigazítják a strukturális költségvetési egyenlegüket (az üzleti ciklus hatásaitól megtisztított) az úgynevezett középtávú célkitűzésekhez. Más szavakkal:

a politikusok hosszú távon döntéseikkel nem veszélyeztethetik az államháztartás fenntarthatóságát.

A Szlovákiában a törvényhozás által 2011-ben meghatározott fiskális szabályok szerint, a strukturális hiány nem haladhatja meg a GDP 0,5 százalékát. A szlovák kormány a középtávú célt a GDP egy százalékára emelte, amelyet a fiskális szerződés szabályai megengednek számára, amennyiben az államadósság jóval a GDP 60 százaléka alatt van, és nem veszélyezteti az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát.

Az őszi előrejelzésben azonban az Európai Bizottság arra számít, hogy a strukturális hiány a következő évben a GDP 1,8 százalékára emelkedik.

A második kritérium szerint az uniós államoknak vissza kell fogniuk a kiadások éves növekedését, a gazdasági növekedés szintje alá. A Bizottság szerint Szlovákia itt is megsérti a szabályokat.

A jelentés azonban rámutat arra is, hogy a költségvetési céloktól való távolodás még ennél is erősebb lehetett.

November 6-án azonban a pénzügyminisztérium pótlólagos intézkedéseket küldött Brüsszelbe az eltérések enyhítése érdekében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.