2018. július 25., 13:40

Az EU-n belül Szlovákiában nőttek leggyorsabban az élelmiszerárak

Az Európai Unión belül Szlovákiában nőttek leggyorsabban az élelmiszerárak az év első felében. Éves összehasonlításban 5,4 százalékos drágulásról van szó. Az EU-ban 2%-os, az euróövezetben pedig 1,7%-os áremelkedést mértek. Ezt Eva Sadovská, a Szlovákiai Gazdák Szövetkezetének elemzője közölte az Eurostat adatai alapján.

élelmiszer
Fotó: Pixabay

Az élelmiszerárak a többéves stagnálás és csökkenés után a tavalyi év végén kezdtek el nőni Szlovákiában. 2018 első felében az EU tagállamai közül Szlovákiában volt a legnagyobb áremelkedés. „A leggyorsabb áremelkedés ellenére, továbbra is a legolcsóbb országok közé tartozunk (2017-ben a 7. legolcsóbb ország voltunk az EU-ban)” – emlékeztetett Sadovská.

Leginkább a vaj, a tojás, a gyümölcs és a tejtermékek ára nőtt. A cukorért ugyanakkor 14%-kal fizettünk kevesebbet, mint 2017 első felében. A burgonya ára körülbelül 6%-kal csökkent. A tojás ára Sadovká szerint a fipronillal szennyezett tojások kapcsán kirobbant válság miatt emelkedett, a tejtermékek ára pedig a tejválság miatt nőtt. „A gyümölcs és zöldség áringadozására az időjárás volt hatással. A cukor ára pedig az európai cukorfelesleg miatt csökkent” – magyarázta Sadovská.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.