Az EU-csatlakozási ünnepség helyett a Žák Malina Hedvig melletti tüntetésen vesz részt Csáky Pál

hirek.sk 2014. április 27., 16:51
Pozsony. Lemondta az ország európai uniós csatlakozásának 10. évfordulójára rendezett pozsonyi ünnepségen való részvételt Csáky Pál, aki annak idején a szlovák kormány európai ügyekért, emberi jogokért és kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettese volt. Ehelyett a Žák Malina Hedvig melletti, az ünnepség idejére tervezett tüntetésen vesz részt - tájékoztatta az MTI-t Csáky Pál.

A szlovák kormány április 30-án - Szlovákia EU-csatlakozásának tizedik évfordulójának előestéjén - rangos külföldi és hazai vendégek részvételével a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban tartja a hivatalos ünnepséget.

Ezzel közel egy időben tervezik megtartani a pozsonyi Vármegyeház téren a Žák Malina Hedvig melletti támogató tüntetést, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala hirdetett meg a Nyitrán megvert egykori diáklánnyal szembeni vádemelés elleni tiltakozásul és a "szlovákiai igazságszolgáltatásban uralkodó állapotok" miatt.

A fiatal nő ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - április 2-án hamis tanúzás miatt emelt vádat a főügyészség. A lépést azzal indokolták, hogy a rendőrség arra a következtetésre jutott: az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt az időközben a Magyarországra költözött nő vallotta.

"2002 és 2006 között életem négy évét arra tettem fel, hogy Szlovákia tisztességesen, egyenjogú országként léphessen be az Európai Unióba, most viszont csalódott vagyok amiatt, hogy milyen irányba halad néhány fontos dolog Szlovákiában" - mondta döntését indokolva Csáky Pál. Rámutatott: mivel mindig is felháborítónak és elfogadhatatlannak tartotta a Žák Malina Hedviggel történteket, most úgy érzi, nem ünnepelhet a jelenlegi kormány képviselőivel, míg barátai ezen ország hatóságainak "perverz praktikái" ellen tiltakoznak.

"Nem lehet kérdéses, hogy a tiltakozók oldalán van a helyem" - szögezte le Csáky Pál, hozzátéve, sajnálja, hogy úgy alakult a helyzet, hogy ilyen lépésre kellett elszánnia magát.Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS