Az ellenzék nem profitált a szlovák belpolitikai válságból

2018. július 8., 15:00
hirek.sk | TASR ma7

A Tablet TV vitaműsorában Juraj Hrabko publicista arról beszélt, hogy a szlovákiai ellenzéki pártok nem tudtak hasznot húzni abból a feszült helyzetből, amely a Kuciak-gyilkosságot követően kialakult. Az elmúlt időszakban végzett közvéleménykutatások arról tanúskodnak, hogy inkább újra osztották egymás között korábbi szavazóikat.

hrabko-juraj-2013.jpg
Fotó: TASR
E folyamat alól Marian Kotleba pártja, az ĽS NS az egyetlen kivétel, amely a kormányzó Smer-SD rovására kb. egy és fél százalékkal növelte támogatottságát. Majd kiderül, hogy ez tartósan így marad-e – jegyezte meg.

A szavazatok a koalíciós pártok oldalán is átrendeződtek. Csökkent ugyan a Smer-SD támogatottsága, de a vártnál jóval kisebb mértékben. Mérsékelten nőtt az SNS támogatottsága (1,2 %-kal), a Most-Híd pedig lényegében ugyanott van, mint fél évvel ezelőtt: 5,6 %-on.

Ha összehasonlítjuk a Focus ügynökség 2018 januári és júniusi felméréseit, akkor a Smer-SD esetében 3,8 %-os a csökkenés, az ellenzéki SaS támogatottsága 0,7 %-kal kisebb, de a két további ellenzéki párt esetében is csökkenés tapasztalható: OľaNO – 1,4 %, Sme rodina – 0,9 %. A parlamenten kívüli KDH-t ugyan már huzamosabb ideje 6 % felett mérik, de júniusban 0,7 %-kal csökkent a támogatottsága. Az MKP esetében 0,1 %-os növekedést mértek, de 4 %-os eredménye alatta marad a parlamentbe jutás küszöbének.

- állapította meg Hrabko.

Andrej Kiska államfő Szlovákia történelmének legnehezebb időszakaként jellemezte ezt az első félévet. Ezzel azonban Juraj Hrabko nem ért egyet, mivel ennél voltak súlyosabb időszakok is az ország negyedszázados múltjában, még az 1990-es évek második felében. Kiska megállapítása csak annyiban igaz, hogy az ő elnöksége idején valóban ez volt a legsúlyosabb időszak.

Az államfő többször is negatív módon avatkozott be az eseményekbe. Szlovákia megalakulásának 25. évfordulója alkalmából éppenséggel olyan személyiségeket tüntetett ki, akik ellene voltak az ország önálósodásának. Arra a kérdésre, hogy ez miért történt így, Hrabko egyszerű választ adott: mert Andrej Kiska a köztársasági elnök. Ha más valaki ülne a Grassalkovich palotában, másokat választott volna.

A Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban kifejtette, hogy bár egyelőre semmit nem tudni az elkövetőkről és a bűncselekmény indokairól, komoly erők bevetésével folyik a nyomozás. A kormányban történt személycserék a tüntetések nyomására és a Most-Híd zsarolása miatt viszonylag gyorsan megtörténtek. Ennek ellenére a program nem változott, csak új miniszterek ülnek a kabinetben. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezői túl hamar visszakozót fújtak és ezzel a tiltakozás lendülete jelentősen megtorpant.

Kövesse facebook oldalunkat is!