HIRDETÉS

Az ellenzék leváltaná a kormányt

hirek.sk 2018. március 07., 18:20
POZSONY. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik, amelyen a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznának. Erről tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán Igor Matoviè, az O¼aNO elnöke. Robert Fico kormányfő az indítványra reagálva azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték, hogy céljuk az államcsíny végrehajtása.

„Robert Fico kilenc nap alatt, amióta Szlovákia megtudta, hogy visszatérünk a kilencvenes évekbe, elutasította a felelősségvállalást“ – mondta Matoviè.

„Szlovákiának nem segítenek a kozmetikai kezelések, csakis a megújulás segít. Szlovákia megérdemli a változást, és nem érdemel olyan kormányt, amelyik nem tud kormányozni” – mondta Veronika Remišová, az (O¼aNO) képviselője.

Egyelőre nem ismert a rendkívüli parlamenti ülés időpontja. Az ellenzék úgy tervezi az ülés összehívását, hogy azután kerüljön rá sor, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök konzultált az egyes politikai pártok képviselőivel.

A házelnöknek a javaslat benyújtása után hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést. „Készen állunk az előrehozott választásokra bármely időpontban. A kormány elveszítette legitimitását. Közeli kapcsolatban áll az olasz maffiával“ – mondta ¼ubomír Galko liberális képviselő.

Eredetileg a Család vagyunk ellenzéki mozgalom is részt vett volna a sajtótájékoztatón, de mivel az ugyanakkor volt, amikor Boris Kollárék a köztársasági elnökkel tárgyaltak, a sajtótájékoztatóra nem jöttek el.

Lucia Ïuriš Nicholsonová (SaS) szerint a mozgalom támogatja a rendkívüli ülés összehívását, amelyen bizalmatlanságot akarnak szavazni a kormánynak. Hozzátette, több független képviselő is csatlakozik hozzájuk.

A Miroslav Beblavý körül tömörülő független képviselők már megerősítették, hogy csatlakoznak a rendkívüli ülés összehívását kezdeményező javaslathoz. „Hiszünk abban, hogy a kormányfő és ezáltal a teljes kormány leváltása elégséges támogatást szerez, és közösen fogjuk keresni a megegyezést a további lépéseket illetően a Szlovák Köztársaság Alkotmányával összhangban” – olvasható állásfoglalásukban.

„Engem nem kérdeztek, de szívesen támogatom a javaslatot. A parlamentben nem szavazok bizalmat a kormánynak” – tájékoztatott Simon Zsolt független képviselő. Ugyancsak csatlakozik Martin Poliaèik független képviselő is.

Fico is reagált az indítványra

Az indítványra reagálva a szlovák kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint, hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. "Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára mint egy liftre, amely hatalomra emeli" - fogalmazott Robert Fico.

Az SaS és az O¼aNO az elmúlt években és az előző Fico-kabinet idején is számos alkalommal tett kísérletet különböző indokokra hivatkozva a kormány egy-egy tagjának menesztésére. Ezek a - parlamenti erőviszonyokból adódóan gyakorlatilag esélytelen - kezdeményezések kivétel nélkül sikertelenül végződtek, s elemzők szerint azokat leginkább politikai hangulatkeltés ihlette. A mostani indítvány bejelentőinek, az SaS frakciójának 19, az O¼aNO frakciójának pedig 16 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben, a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak.   

Az SaS és az O¼aNO mostani indítványa számíthat majd a pozsonyi törvényhozás másik két ellenzéki pártja közül az egyiknek, a leginkább populistának jellemzett, 8 képviselővel rendelkező Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomnak a voksaira, amely már egyértelműen jelezte, hogy kormányváltást akar.   

Az ugyancsak ellenzéki, Kotleba vezette Mi Szlovákiánk - Néppárt (¼S-NS), amelynek 14 voksa van a parlamentben eddig nem jelezte az indítvánnyal kapcsolatos szándékait, de megfigyelők szerint nem valószínű, hogy támogatni fogja.

Forrás: TASR, MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS