Az ellenzék leadta a Martina Lubyová leváltásához szükséges aláírásokat

hirek.sk | TASR 2019. február 15., 15:07

Az ellenzéki OĽaNO és SaS pénteken leadta a parlamenti iktatóban a rendkívüli parlamenti gyűlés összehívásához szükséges 38 képviselői aláírást, amelyen megpróbálják leváltani Martina Lubyová iskolaügyi minisztert. Andrej Danko házelnök már jelezte, hogy az ülésre hétfőn kerülhet sor.

Fotó: TASR

Az ellenzék a kutatási támogatások körül kialakult ellentétek miatt akarja leváltani a minisztert. Branislav Gröhling szerint sok gyanús dolog van a támogatások körül,

például a szakvélemények lemásolása, a pontok módosítása, valamint az olyan elírások, amilyeneket egy alapiskolás diák sem csinálna.

„Ennek az az eredménye, hogy a miniszter asszony ellentmondásokba kerül, egyrészt elírásokról és hibákról beszél, másrészt ezek alapján a hibák alapján képes volt leváltani a tudományért és technikáért felelős osztály igazgatóját” – mondta.

Veronika Remišová képviselő egy másik problémára hívja fel a figyelmet, amely miatt le szeretnék váltani Lubyovát. „A 2017-es,  EU-s alapokkal kapcsolatban kirobbant botrányról van szó, amelynek következtében Szlovákia száz milliótól esik el az SNS jelöltjeinek lehetetlen viselkedése miatt” – mondta.

Remišová szerint nem igaz, hogy az ellenzék nem akar kommunikálni Lubyovával. „Nagyon szívesen találkozom a miniszter asszonnyal, hogy beszéljünk a kialakult helyzetről, és hogy tájékoztathassuk az embereket a minisztérium problémáiról és a támogatások sorsáról” – mondta, hozzátéve, hogy szívesen találkozna Lubyovával a kamerák előtt.

FRISSÍTÉS
Martina Lubyová iskolaügyi miniszter nem utasítja el Veronika Remišová szakmai vitára való felhívását– erősítette meg a minisztérium kommunikációs osztálya.
„Minden képviselőnek joga van aláírást gyűjteni rendkívüli parlamenti ülés összehívásához" – nyilatkozták a minisztérium kommunikációs osztályának munkatársai.

Miroslav Sopko szerint Peter Pellegrini kormányfőnek is nyilatkoznia kellene az ügyben. „Szeretném felszólítani a kormányfőt, hogy gondolja át, van-e az SNS annyira felelősségteljes, hogy ezt a tárcát vezesse” – jelentette ki.

Az ellenzék emellett azt sem érti, hogy Gál Gábor igazságügy-miniszter miért nem nyilvánított eddig véleményt, holott több mulasztásra felhívták a figyelmét.

Lubyová kijelentette, hogy nem tervezi a lemondását. „Nem mondok le azért, mert az értékelők nem jól töltöttek ki néhány lapot” – mondta. A miniszter egy belső ellenőrzést is kezdeményezett az Iskolaügyi Minisztérium tudományért és technikáért felelős osztályán, amelynek eredményeit április 30-ig kell benyújtania az Állami Számvevőszéknek.

A minisztérium több mint 33,4 millió eurót osztott szét kutatási és tudományos projektekre. Gröhling szerint azonban a támogatásban részesülő cégek között olyanok is vannak, amelyeknek gyakorlatilag nincs bevétele, nem foglalkoznak kutatással, egy lakóházban vagy családi házban van a telephelyük, vagy nincs működő honlapjuk. Remišová szerint az egész támogatási rendszer nagyon átláthatatlan.
0 HOZZÁSZÓLÁS