Az ellenzék bírálja, az SNS védi az állami jelképekről szóló törvényt

hirek.sk | TASR 2019. május 09., 16:31

Ondrej Dostál képviselő a csütörtöki parlamenti ülésen kijelentette: ha nem fogadták volna el az állami jelképekről szóló törvényt, melyet azóta az államfő is megvétózott, most nem lenne probléma a külföldi himnuszok lejátszásával és éneklésével. Anton Hrnko képviselő ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy a törvénymódosítás semmit sem tilt.

Fotó: TASR

Dostál elmondta: az SaS a javaslat újratárgyalását támogatja. Szerinte a jégkorongozók mezén látható címer nem elég indok egy ilyen módosításhoz. Hozzátette: az alkotmány megfelelően szabályozza ezt a területet, egy törvénynek pedig nem szabadna azt felülírnia.

A külföldi himnuszok lejátszásával kapcsolatban elmondta:

a törvény beterjesztői nem gondolták át, mi történik, ha a törvényt kiegészítik a „csak” szócskával.

Szerinte ezáltal kizárták annak lehetőségét, hogy Szlovákiában lejátszható legyen egy külföldi ország himnusza, hacsak nincs jelen az adott ország küldöttsége. Hozzátette: a koalíció elkerülhette volna ezt a problémát, ha elfogadta volna az ő módosító javaslatát, és kihagyta volna az említett „csak” szócskát.

Ez a törvény semmit sem tilt

– reagált Dostál felszólalására Hrnko, aki szerint az SNS törvénymódosításának célja az, hogy az állami jelképek nagyobb védelmet kapjanak. Hozzátette: a törvény beterjesztését szakmai vita is megelőzte. Egyben bírálta a magyarországi Jobbik pártot azért, ahogy kifejezték az egyet nem értésüket.

„A törvény egyértelműen arra irányult, hogy megtiltsa a magyar himnusz éneklését a dunaszerdahelyi futballstadionban, vagy bárhol máshol” – hangsúlyozta Simon Zsolt független képviselő. Hozzátette: örül, hogy az elnök megvétózta a jogszabályt. Úgy véli, a Smer-SD és az SNS ismét előhúzták a magyar kártyát, ráadásul a Most-Híd segítségével. Utóbbi Simon szerint nem teljesítette a kötelességét a koalíción belül, de most lehetősége van helyrehozni a hibát. Hozzáfűzte: ha a plénum megtöri az elnöki vétót, ő megszavazza majd a Most-Híd képviselői javaslatát, amely megoldaná a külföldi himnuszok lejátszásával kapcsolatos problémát. Ha azonban nem módosítják a törvényt, Simon szerint meg kell támadni azt az Alkotmánybíróságon.

Simon volt párttársa, Jakab Elemér szerint a független képviselő most játssza a nagy magyart, de a vitatott törvényről való szavazáskor tartózkodott.

Jakab szerint Simon azt sem tudta, miről szavaz. Simon ezt elutasította.

Az SNS célja a törvénymódosítással az állami jelképek hatékonyabb védelme.

A jogszabály azonban tartalmaz egy olyan módosítást is, amely a külföldi himnuszok lejátszására és éneklésére vonatkozik, és amellyel a Most-Híd nem ért egyet. A párt ezért nem támogatja az elnöki vétó megtörését. Amennyiben erre mégis sor kerül, a parlament gyorsított eljárásban fogja elfogadni a Most-Híd törvénymódosítását, amely eltörölné a lejátszásra vonatkozó tilalmat. Ha a parlament nem töri meg a vétót, a jelenlegi szabályozás marad érvényben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS