Az elektronikus recepteké a jövő

hirek.sk | TASR 2018. június 09., 11:16

A receptek elektronikus úton történő kiváltása számos lehetőséget és könnyítést kínál a betegeknek és a hozzátartozóiknak is.

Illusztráció Fotó: pixabay.com
Szlovákiában az Általános Egészségbiztosító (VšZP) ügyfelei számára az év végéig minden járóbeteg-rendelésen lehetővé válik, hogy orvosuk elektronikusan írja ki a receptet. Erről a biztosító szóvivője, Katarína Gregorová tájékoztatta a szlovák sajtóirodát.

Mint elmondta, már most is az orvosok 94 százaléka képes elektronikusan is kiállítani a vényt, amelyet átküldhet bármely patika számítógépébe. Egyetlen feltételt kell teljesítenie: a receptet az egészségi dolgozó kártyájával kell aláírnia. Az orvosságot ezek után a család bármely tagja kiválthatja.

A rendszer további előnye Gregorová szerint, hogy azok a betegek, akik hosszú távon szednek ugyanolyan gyógyszereket, nem kell az orvoshoz menniük felíratni ezeket, hanem automatikusan a gyógyszertárban átvehetik.

A Dôvera egészségbiztosító az e-recepteket már három éve bevezette, az Union egészségbiztosító ez év januárjától tette ezt lehetővé.

0 HOZZÁSZÓLÁS