Az Egészségügyi Minisztérium változásokat vezetne be a kórházakban

hirek.sk | TASR 2018. július 13., 14:59

A szlovákiai kórházak változásokon fognak keresztülmenni a következő 12 évben. Az erről szóló elképzelést pénteken mutatta be Andrea Kalavská egészségügyi miniszter és Peter Pellegrini kormányfő az Egészségügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: TASR

A változások elsősorban a kórházi ellátás idejét, illetve a férőhelyek és a beavatkozások számát érintenék. Ezenkívül a betegek otthoni ápolására is nagyobb hangsúly kerülne. A kórházakat három típusba sorolnák. Az első típusú kórházak általános egészségügyi ellátást biztosítanának. A másik típusba a szakosodott kórházak kerülnének, a harmadikba pedig a kiemelten szakosodott kórházakat sorolnák, amelyekben például szívműtéteket végeznének – magyarázta a miniszter asszony.

Meg akarják változtatni a beavatkozások számával kapcsolatos szabályokat, és a kezelések eredményességét is figyelni fogják. A tárca szerint jelenleg sok a sürgősségi kórházi ágy, és a kórházi ellátás más országokkal összehasonlítva sokkal hosszabb ideig tart.

A világban az a trend, hogy a kórházi ellátás idejét lerövidítsék, és növeljék az egynapos beavatkozások számát – közölte Kalavská.

A cél tehát a sürgősségi kórházi ágyak csökkentése, és az olyan férőhelyek számának az emelése, amelyek a hosszan tartó kezelésre szoruló betegeknek vannak fenntartva. „Meg akarják erősíteni a házi betegellátást biztosító ügynökségek helyzetét, hogy a páciensek otthoni környezetben gyógyulhassanak” – tette hozzá Kalavská.

Martin Smatana, az Egészségügyi Minisztérium Egészségpolitikai Intézetének a vezetője rámutatott, hogy a 2017-es év végén körülbelül 32 000 kórházi férőhely állt rendelkezésre, és ezek átlagosan 72 százalékban voltak kihasználva. „A páciensek 8,3 napig feküdtek a kórházakban” – közölte azzal, hogy ez magasabb szám, mint külföldön. Az új kategóriák szerint pontosan meg lesz határozva, hogy mely kórházak milyen szolgáltatásokat fognak biztosítani.

„2030-ban olyan eredményt várunk, mely szerint a 32 000 fekvőhelyből már csak 26 500-ra lesz szükség, ugyanakkor a minőségi mutató minden területen jobb eredményt fog mutatni” – tette hozzá. A pácienseknek nem kell attól tartania, hogy nem lesz elég kórházi ágy.

Miroslav Kočan, az állami Általános Egészségbiztosító vezérigazgatója szerint az intézkedéseknek köszönhetően a kórházi ellátás ideje 8,3 napról 6,5 napra csökkenhet. Hozzátette: az intézményes betegellátást csak azoknak kellene igénybe vennie, akiknél ez tényleg elengedhetetlen.

Pellegrini kormányfő szintén hangsúlyozta a reformok szükségességét. „Egy felelősségteljes kormánynak reformokat kell indítania. Ha néhány év múlva jobb egészségügyi ellátást akarunk biztosítani, a reformokat már ma el kell kezdenünk” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a reform fokozatos lépéseken alapul. „Senki sem fogja egyik napról a másikra bezárni az egyes osztályokat. Nem szabad veszélybe kerülnie az egészségügyi ellátás elérhetőségének” – jegyezte meg.

A kormányfő szerint prioritás, hogy Szlovákiában a minőségi egészségügyi ellátás mindenki számára elérhető legyen, függetlenül attól, hogy hol lakik, és milyen társadalmi körülmények között él.

Radomír Vereš, a Dôvera magán egészségügyi biztosító munkatársa jelentős változásnak tartja a reformot. Szerinte nem az a fontos, hogy két utcával arrébb legyen egy akármilyen kórház, hanem az, hogy olyan kórházba mehessünk, amelyben tényleg tudnak segíteni. Az elképzelést az Union magán egészségügyi biztosító is üdvözölte. Elena Májeková, a biztosító munkatársa azt is jó lépésnek tartja, hogy a koncepció kidolgozásán a minisztérium együttműködött a biztosítókkal.

0 HOZZÁSZÓLÁS