Az EBESZ főtitkára szeretné, ha a szlovák külügyminiszter irányítaná a szervezet elnökségét

hirek.sk | TASR 2018. december 03., 14:56

Az EBESZ főtitkára, Thomas Greminger hétfőn találkozott Peter Pellegrini kormányfővel. Megbeszélésükön elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jövő évi szlovák elnökségéről volt szó.

Thomas Greminger Fotó: TASR

A főtitkár kifejtette: „Az EBESZ-nek tekintélyes vezetősre van szüksége. Tapasztalt és tisztelettel övezett vezető kell nekünk. Azt kívánom, hogy sikerüljön meggyőzni Miroslav Lajčákot, hogy maradjon és vegye át az elnökséget. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, válaszolnunk kell a kihívásokra, alkalmaznunk kell az EBESZ eszközeit, olyan formátumú valakire van szükségünk mint ő, egy elismert és tapasztalt diplomatára.”

Greminger megjegyezte, biztos abban, hogy Szlovákiában van több alkalmas diplomata, aki alkalmas lenne ennek a tisztségnek a betöltésére. De egyikük sem annyira felkészült, mint Lajčák, aki olyan sokat fektetett ebbe az elnökségbe és remek csapatot hozott össze. Pellegrini később találkozott a lemondását benyújtott külügyminiszterrel is, aki kedden Andrej Kiskával beszéli meg lemondásának okait és akkor jelenti be végső döntését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS