Az EB három ügyben bírósággal fenyegeti Szlovákiát

hirek.sk | TASR 2019. február 05., 12:45

Az Európai Bizottság (EB) által indított négy jogi eljárás is érinti Szlovákiát. A folyamatban lévő jogi eljárásokat január 24-én tették közzé.

Az Európai Unió Bíróságának épülete Fotó: AFP
A bizottság minden hónapban jogi lépéseket tesz azon tagállamok ellen, amelyek nem teljesítették az EU jogrendjéből adódó kötelezettségeiket. A négyből három esetben Szlovákiát az fenyegeti, hogy az EB keresetet nyújt be ellene az Európai Unió Bíróságához, amennyiben nem gondoskodik a bírált problémák orvoslásáról.

A környezetvédelemmel kapcsolatos egyik ügyben az EB indoklással ellátott állásfoglalást küldött Szlovákiának. Ez utóbbi a természetvédelem területén tapasztalható hiányosságokra mutat rá, melyek következtében jelentős mértékben csökkent a madárállomány. Ebben az esetben Brüsszel az uniós élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelvek figyelmen kívül hagyását kifogásolja. Az EB szerint nem megfelelőek a Natura 2000 hálózathoz tartozó természetvédelmi területeken folytatott erdőgazdálkodási és fakitermelési tervek elfogadását szabályozó jogi előírások.

A bizottság ezért figyelmezteti Szlovákiát, hogy az erdőgazdálkodási terveket, ezek módosítását és a kártevők elszaporodásának megakadályozása végett kivitelezett fakitermelést is ezek hatása tükrében kell megítélni. Az ilyen szellemű előírások azonban hiányoznak a szlovák jogrendből. Negatív következményként a siketfajd-populáció megcsappanását említik, amely a fácánfélék családjába tartozó legnagyobb madár a világon. Szlovákia az EB szerint nem hozott kellő számú különleges óvintézkedést a siketfajdok védelméért, ahogy azt a madárvédelmi irányelv előírja, de az érintett természetvédelmi területekre vonatkozó gazdálkodási tervek is hiányoznak. A szlovák kormány két hónapot kapott, hogy orvosolja a problémát, ellenkező esetben az EB az EU Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

A környezetvédelemmel kapcsolatos másik ügyben Szlovákia nyolc másik tagállammal együtt felszólítást kapott Brüsszeltől, hogy hatékonyabban hajtsa végre a nem endemikus, invazív fajokról szóló uniós rendelkezést. Az érintett országoknak két hónapjuk van, hogy válaszoljanak. Ellenkező esetben az EB indoklással ellátott állásfoglalás kiküldése mellett dönthet.

Az EB a belső piac, az ipar és a vállalkozások területén is kifogást emelt Szlovákia ellen, felszólítva az igazságos gazdasági verseny és az átláthatóság biztosítására. Ebben az esetben is indoklással ellátott állásfoglalást küldött Pozsonyba. Brüsszel azt kifogásolja, hogy az online közbeszerzést lehetővé tevő szoftverre az állam egy olyan szolgáltatóval kötött szerződést, amely korábban már nyújtott hasonló szolgáltatásokat. Az EB szerint Szlovákia megsértette a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályokat, mivel a megrendelést nem előzte meg versenypályázat, illetve átláthatatlan módon történt. A szlovák kormány két hónapot kapott, hogy orvosolja a problémát, ellenkező esetben az EB az EU Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az utolsó eset az igazságszolgáltatással kapcsolatos. Brüsszel azon tíz ország közé sorolta Szlovákiát, amelyek az EB szerint nem ültették át kielégítően a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos uniós jogszabályokat a saját jogrendjükbe. Ebben az esetben is két hónap áll Szlovákia rendelkezésére, hogy orvosolja a problémát. Ellenkező esetben az EB az EU Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS