Az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka néni elhagyta Szlovákiát

hirek.sk 2011. december 05., 17:19
RIMASZOMBAT. Elhagyta Szlovákiát Tamás Ilonka néni, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mivel felvette a magyart. A néni idős korára hivatkozva - hamarosan betölti századik életévét - nyugalmat óhajt.
Elhagyta az országot az állampolgárságától megfosztott rimaszombati Tamás Ilonka néni. Az idős asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért Magyarországon élő lánya magával vitte. Ilonka néni áprilisban vette fel gyorsított eljárással a magyar állampolgárságot. Szlovák okmányait ma kellett volna leadnia a rendőrségen. Egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, amit meg is kapott.

Az idős tanító néni lánya elmondta, amikor benyújtották a visszahonosítási kérelmet, még arról szóltak a hírek, hogy nem veszti el a szlovák állampolgárságát az a kettős állampolgár, akinek az adott országban hozzátartozója él. Végül egy szigorúbb megfogalmazást hagyott jóvá a szlovák törvényhozás. A szlovák törvények szerint Tamás Ilonka nénire ugyanaz vonatkozik, ami minden külföldi állampolgárra. "Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát automatikusan elveszíti a szlovákot." - közölte Grendel Gábor a belügyminisztérium szóvivője.

Tamás Ilonka néni nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komenský emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta. Idős kora ellenére ma is aktív közösségi életet él. Nyugdíjas klubbot vezet, tagja az MKP-nek. Rimaszombatban hatalmas felháborodást keltett ami vele történt.
0 HOZZÁSZÓLÁS