Az állami szervek segítsége nélkül talán meg sem ölték volna Kuciakot Kvasnica szerint

ma7 2019. február 03., 15:18

Megszólalt Roman Kvasnica, Martina Kušnírová családjának ügyvédje.

Fotó: TASR

Ahogy arról hírt adtunk, az olasz Rai 1 televízió közölte azokat a fotókat, amelyeken Ján Kuciak szerepel nem sokkal a gyilkosság előtt. A képek bizonyítják, hogy az újságírót valaki megfigyelte.

A fotók tavaly február végén készülhettek, nem sokkal Kuciak és jegyese meggyilkolása előtt. A sajtóban már egy ideje emlegetik az egykori SIS-ügynök, Peter Tóth nevét, aki állítólag a rendőrségen beismerte, hogy nemcsak Kuciakot, de más újságírókat is megfigyelt. A Denník N szerint Tóth azokat a képeket is átadta a rendőrségnek, amelyeket most az olaszok nyilvánosságra hoztak.

Tóth régi barátját, Marián Kočnert is összefüggésbe hozta az üggyel. Kočner állítólag ezreket fizetett az újságíró megfigyeltetéséért.

Az egykori SIS-ügynök vallomása szerint azt kellett figyelnie, az újságírók nem tesznek-e olyat, amivel aztán hiteltelennek lehetne őket beállítani.

Képgalériánk:
Fotó: RAI_reprofotó

A képeken látható, ahogy Kuciak egy buszmegállóban várakozik munka előtt vagy után, továbbá az Aktuality szerkesztősége előtt, ami a munkahelye volt.

A nyomozás további részében összpontosítani kell azokra a tényekre, hogy a megfigyelést végző személyek minden bizonnyal nem kompromittáló ügyeket jegyeztek fel, hanem a magánéletéről szóló információkat”

– nyilatkozta Roman Kvasnica, Martina Kušnírová családjának ügyvédje,

aki szerint minimálisan személyes adatok jogtalan gyűjtéséről van szó.

Kvasnica szerint nehéz megmondani, hogy az adathalmozást csupán egy ember végezhette-e, viszont a nyomozás minden bizonnyal ezzel az iránnyal is foglalkozni fog.

Az ügyvéd szerint azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendőrségi adatbázisban is rákerestek Kuciak személyére.

Számomra a legborzasztóbb megállapítás, hogy a szlovák állami szervek egykori vagy jelenlegi alkalmazottainak aktív segítsége nélkül minden bizonnyal nem történt volna meg a gyilkosság”

– tette hozzá Kvasnica.

Szintén adott a kérdés, hogy csupán egy ember volt-e Kuciak nyomában, vagy valaki más is részt vett a megfigyelésében. Néhány hónappal ezelőtt olyan információk jelentek meg, miszerint Miroslav Kriak, az Állambiztonsági Hivatal (ŠtB) egykori tagja is megfigyelte Kuciakot Kočner megrendelésére.

Forrás: cas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS